Zengin petrol bölgesi Deyr ez Zor’da Arap aşiretlerle SDG arasında devam eden gerilim çatışmaya dönüştü.

Deyr ez Zor’da SDG ile Arap aşiretler çatışıyor

Dış Haberler Servisi

Suriye’nin doğusunda ABD kontrolündeki zengin petrol bölgesi Deyr ez Zor’da Arap aşiretlerle Suriye Demokratik Güçleri (DSG) arasındaki gerilim çatışmaya dönüştü.

Sputnik’in aktardığına göre çatışmalar son zamanlarda aşiret reislerinin ve şeyhlerin SDG’den silahlı kişiler tarafından öldürüldüğünün iddia edilmesi üzerine başladı. Anadolu Ajansı ise gerilimin bölgenin önde gelen Arap aşiretlerinden Akilet’in liderinin Pazar günü uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmesiyle başladığını aktardı.

Arap aşiretlerinin yüzlerce kişinin dün sabah saatlerinde Deyr ez Zor’un doğu kesiminde SDG’ye karşı gösteriler düzenlediği, ardından SDG’nin karargâhını bastıklarını aktarıldı. Baskında birçok kişinin esir alındığı ileri sürüldü.
Akilet aşiretinin önde gelenlerinden Şeyh Mutşir el-Hammud el-Ced’an ve Şeyh İbrahim el-Halil el-Abbud el-Ced’an, Pazar günü araçlarında hareket halindeyken kimliği belirsiz kişiler tarafından silahlı saldırıya uğradı. Saldırıda Mutşir ile araç şoförü hayatını kaybederken, İbrahim ise yaralanmıştı.

Suikastın gerçekleştiği el-Havayıç’ın yanı sıra Şuheyl ve Zeyban beldelerinde toplanan bölge halkı ve aşiretler can güvenliklerinin olmadığı gerekçesiyle protestolar gerçekleştirdi. Aşiretler, aşiret reislerinin öldürülmesinden sorumlu olan herkesin kendilerine teslim edilmesini talep etti, ardından da SDG’nin karargâhlarını bastı. Protestolara açılan ateş sonucu 1 kişi öldü.

KOBANİ İLE GÖRÜŞMEDİLER

Akidet kabilesinin önderi SDG’nin liderlerinden Ferhat Abdi Şahin’in 10 gün önce Arap kabileleri ile düzenlediği toplantıya katılmayı reddetmişti. Çoğunluğu Arap nüfusundan oluşan Deyrizor SDG’nin kontrolünde. Gerilimin ABD’nin SDG ile petrol anlaşması yapmasının ardından gelmesi dikkat çekti.