Demirören Haber Ajansı, 30 yıllık çalışanının kıdem-ihbar tazminatını ödemedi. Önce icraya verip, sonra kovdu

DHA, önce icraya verdi sonra kovdu

Ali Ekber Şen isimli çalışanın 2007 yılında emekli olmasının ardından kıdem-ihbar tazminatı ve yıllık izin ücreti ödemeyen Demirören Haber Ajansı (DHA), 30 yıllık çalışanı eski Mersin Büro Şefi Şen’i kasım ayında icraya verip 1 ay sonra da işten çıkardı.

Emeklilikten doğan haklarını alamadan 10 yıl daha DHA’da çalışmaya devan eden Şen, Demirören Grubu’nun şirketi satın almadan önce 2017’de birçok kentte yaşanan işten çıkarma furyasından nasibini aldı. Şen, işten çıkarılmasının ardından Mersin 2’nci İş Mahkemesi’nde açtığı ‘işe iade’ istemli davayı kazandı. Mahkeme Şen’in, işine son verildiği pozisyonda işe iade kararı verirken buna uymaması durumunda DHA’nın 6 brüt, 4 net maaş ödemesine hükmetti. Yerel mahkemenin kararı Adana Bölge İdare Mahkemesi 7’nci Hukuk Dairesi’nce de onandı.

Bunun üzerine DHA, Şen’e gönderdiği ihtarname ile 30.07.2019 tarihi itibariyle Mersin Bürosu’nda görevine başlattığını bildirip, işe davet etti. Şen, davet üzerine belirtilen tarihte iş yerine giderek işe başladı. Ancak, şirket aradan geçen yaklaşık 5 aylık sürede gazetecinin mahkeme kararıyla verilmesi gereken haklarını iade etmedi.

Büro Şefi yetkisi verilmeyen Şen’e, haber geçmesi için Yurt Haberler Servisi şifresi verilmedi. Şirket mail hesabı açılmadı. Ayrıca, ofis anahtarı ve daha önce haber takibi için kendi kullanımındaki araç teslim edilmedi. Şen, mahkeme kararını tam olarak yerine getirmeyen DHA’ya 4 ihtarname çekerek işe iade koşullarının yerine getirilmesi talebinde bulundu.

DHA, Şen’e 2017 yılında işine son verirken kendisine ödediği kıdem-ihbar tazminatı ve yıllık izin ücreti alacağını kapsayan 98 bin 743 TL 43 kuruş için icra işlemi başlattı. Şen, 2007 yılında emeklilikten doğan haklarını vermeyen, işe iade koşullarını yerine getirmemesine rağmen icra dosyası açan DHA’ya tepki gösterdi. Şen, “Bu durum can çekişen mesleğimizin adeta sonu gibi görünüyor. Adalete güveniyorum, hukuksal mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim” ifadelerini kullandı.