Ülke futbolu adım adım geri dönülmez noktaya gidiyor. Önceki gün MHK Başkanı istifa ederken küme düşmenin kalkacağı iddiaları yüksek sesle ifade edilmeye başladı. Bu hamleler futbolun geleceği için endişeleri artırıyor.

Dibe vuran futbol

Eren TUTEL

‘‘50’nci kattan düşen bir adam her katta kendini rahatlatmak için şunu demiş: Buraya kadar her şey yolunda. Buraya kadar her şey yolunda. Buraya kadar her şey yolunda. Önemli olan düşüş değil yere çarpıştır.’’

MathIeu Kassovitz’in kült filmi La Haine’nin (Protesto) en çok hafızalarda kalan sahnelerinden biri olan bu replik ülke futbolunun geldiği noktayı özetler nitelikte. Yapılan her yeni hamleyle düşüşünü hızlandıran ülke futbolunu yönetenler yere çarpışın şiddetini hızlandırmak için elinden geleni yapıyor.

Son olarak Merkez Hakem Kurulu Başkanı (MHK) Ferhat Gündoğdu’nun istifasının ardından küme düşmenin bu sezon da kaldıralacağı iddiaları güçlü bir şekilde ifade edilmeye başlandı. Bu iddialara henüz bir yalanlama gelmezken sezon sonu ne olacağını tahmin edebilen yok.

20 YILDA ÇÖKÜŞ

Peki 20 yıl önce Dünya Kupası üçüncülüğüyle zirve yapan Türkiye futbolu 20 yılda nasıl bu hale geldi?

Spor yönetimi hakkında en ufak bir fikri olmayan insanların en üst kademede görev yaptığı bir kuruma dönüşen Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) her geçen yıl, sezon daha kötü kararlar vermeye başladı. Özerkliğe sahip olmasına rağmen aldıkları bütün kararları mevcut iktidarın emriyle alan gölge başkanlar, sporun geleceğini değil, kendi ticari ilişkilerini daha fazla düşünüyordu.

GÖLGE YÖNETİMLER

Nihat Özdemir, Yıldırım Demirören gibi isimler bu gölge başkanlık görevine en uygun isimler olarak hafızalara kazındı. Yıldırım Demirören, futbolun içinde yönetici kimliğiyle yer almaya başladıktan sonra Demirören Holding, Milli Piyango’yu satın alacak kadar büyüdü. Özdemir ise servetine servet kattı.

Özetlemek gerekirse TFF uzun bir süredir kukla görevi gören bir kurum. Mevcut siyasi düzenin aldığı kararları uygulayan, bağımsızlıkla alakası olmayan işlevi sporu büyütmek değil, iktidarın istediği biçimde şekillendirmek olan ‘özerk’ bir yapı. Yani bu başarısızlığın arkasında Nihat Özdemirlerin Yıldırım Demirörenlerin değil bizzat ülkeyi yöneten iktidarın olduğunu rahatça söyleyebiliriz. Ülkeyi büyük bir ekonomik krizin içine sokan iktidar futbolu da aynı ölçü de büyük bir bilinmezin içine attı.

Önünü göremeyen ülke futbolu alınan günlük ve absürt kararlarla her geçen gün daha büyük zarar görmeye devam ediyor. Küme düşmenin kaldırılmasının yine gündeme gelmesi de bunun göstergesi.

Başarısızlıkları öylesine büyük ki oldukça yakın ilişkiler içinde oludukları Katar devletinin şirketi bein Sports, buradaki futbolun geleceğini göremediği için yayın için istedikleri parayı vermek istemiyor. Her türlü imtiyazı tanıdıkları kurumların bu bilinmezin içinde yer almayı reddetmesi çaresizliğin resmi.

YENİ MHK BAŞKANI SABRİ ÇELİK

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu, bugün yaptığı toplantı sonrası Merkez Hakem Kurulu’nun (MHK) yeni başkanının Sabri Çelik olduğunu açıkladı. Sabri Çelik başkanlığındaki MHK üyeleri ise şu isimlerden oluşuyor:

Muhittin Boşat, Murat Ilgaz, Erol Ersoy, Orhan Erdemir, İsmet Arzuman, Hikmet Öksüzoğlu, İbrahim Çınar, Dursun Cumali Sucu Öte yandan Sabri Çelik, 2004 yılının yanı sıra 2019’da da yaklaşık 5 ay MHK başkanlığı görevinde bulunmuştu. 27 Ekim 2021’de Serdar Tatlı’nın yerine MHK Başkanlığı’na getirilen Ferhat Gündoğdu 172 günlük görev sürecinde Türkiye futbol tarihinin en büyük hakem operasyonunu gerçekleştirmişti. Gündoğdu MHK’si 8 Mart’ta bir açıklama yaparak, aralarında Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus ve Ali Palabıyık gibi 13 Süper Lig hakeminin de bulunduğu çok sayıda hakem ve gözlemciyi liste dışı bırakarak görev vermemişti.

dibe-vuran-futbol-1005314-1.

Tahkim Kurulu, söz konusu hakem ve gözlemcilerin itirazlarını haklı bulup kararı iptal etmesine rağmen Gündoğdu MHK’si geri adım atmamıştı. Ferhat Gündoğdu, kamuoyunda büyük yankı yaratan bu operasyonla ilgili, “TFF Başkanı Nihat Özdemir ya da herhangi bir kulübün bu kararda payı yok. Bu tamamen benim ve kurulumun hazırladığı listedir. Bu listeden ben sorumluyum” açıklamasını yapmıştı. Ferhat Gündoğdu ve ekibinin istifasıyla birlikte akıllara, “Liste dışı bırakılan hakem ve gözlemcilerin durumu ne olacak?” sorusu geldi. Gündoğdu’nun yerine Sabri Çelik’in getirilmesinin ardından söz konusu hakem ve gözlemcilerin tamamının görevlerine dönmeleri bekleniyor.