Didim’de 1 Mayıs sembolik katılımla kutlandı

ERDEM ÖZDEN

Didim Emek ve Demokrasi Platformunun 1 Mayıs kutlamaları için yaptığı müracaata kaymakamlık yalnızca sendikalardan 1’er temsilci olması, sosyal mesafenin korunması ve izolasyon kurallarına uyulması şartıyla izin vermesi nedeniyle sembolik katılımla kutlandı.

DİSK’e ve KESK’e bağlı sendikaların temsilcilerinin yanı sıra STK olarak da yalnızca Didim Cemevi temsilcisi alandaydılar. Sendikaların üyeleri ve yöneticileri de destek vermek amacıyla basın açıklamasının yapıldığı Didim Cumhuriyet Meydanında uzak mesafeden açıklamaya katıldılar.

didim-de-1-mayis-sembolik-katilimla-kutlandi-725151-1.

Kurumlar adına hazırlanan ortak basın bildirisini, Eğitim Sen Didim Temsilci Hıdır Aydın Düzgün tarafından okunan ortak basın bildirisinde şu talepler dile getirildi:

* Temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde salgın süresince çalışma acilen durdurulurdu. Çünkü yaşamaktan, insandan daha önemli hiçbir şey olmazdı.

* Salgın süresince herkesin işi ve geçimi devletin güvencesinde olurdu.

* İnsanlar yaşam savaşı verirken elektrik, su, doğalgaz faturalarından KDV, kredilerden faiz toplamak asla akla gelmeyeceği gibi, temel ihtiyaçlar salgın riski boyunca devlet tarafından karşılanırdı.

* Tümüyle kamu kontrolündeki sağlık kuruluşları, yurttaşların tamamına, istisnasız ve ön koşulsuz bütünüyle parasız sağlık hizmeti sunardı.
Salgına karşı önlemler üç beş patron örgütü ile değil, işçilerle, kamu emekçileriyle, hekimlerle, mühendislerle, akademisyenlerle beraber belirlenirdi. Ölçü patronların karları değil aklın ve bilimin ışığında toplumun korunması olurdu.

* Başta hekimler, sağlık ve belediye çalışanları olmak üzere tüm zorunlu işlerde çalışanlar haftalarca koruyucu ekipman beklemez, insanlarımızın ölümü ve hastalanması engellenirdi.

*Tüm kadınlara iş ve gelir güvencesi sağlanır, evde kalınan dönemlerde ev içi şiddetin önlenmesi için devlet etkin önlemler alırdı.
Tek kişinin dediği ferman olmaz, muhtarından belediyesine tüm kamu kurumları ile işbirliği içinde bir mücadele yürütülür, maskesinden ekmeğine tüm ihtiyaçlar beraber karşılanır, siyasi rekabet değil halkın sağlığı öncelikli olurdu.