Dijital kampanya ile ‘Yaşayan Sayfalar’

Eda Yılmayan

Teknolojinin gelişimi çocuk oyunlarını da değiştirdi. Hızla betonlaşan şehirlerde, yeşil alan bulmakta zorlanan, sokaklara güvenle çıkamayan çocuklar evlere hapsoldu. Yakar top, saklambaç, körebe, seksek gibi sokak oyunlarının yerini dijital oyunlar aldı. Peki hızla akan, görüntünün egemenliğindeki yeni çağda kitaplara ne oldu? İstanbul Şehir Tiyatroları’nın yeni oyunu Yaşayan Sayfalar’da kitaplar, çocuklara tozlu raflardan, üst üste dizildikleri depolardan sesleniyor.

Şirin İnci’nin yazdığı, Göksel Arslan’ın yönettiği oyunda teneffüslerde dahi oyun oynamak istemeyen, tablet bilgisayarlarındaki oyunlarıyla vakit geçiren çocukları görürüz. Kitap okumayı ve oyun oynamayı çok seven Kumsal ise arkadaşlarıyla birlikte olmak ister, ancak onların arkadaşı tabletleridir. Bir kitapçıda çalışan ağabeyinin arkadaşından işsiz kalacaklarını artık kitap okunmadığını, depolarda biriken kitapların da geri dönüşüme gideceğini ve kitapçıda kendilerine ihtiyaç kalmadığını öğrenir.

Çaresizlik içinde çıkış yolu arayan Kumsal’ın aklına bir fikir gelir. Ona bu fikri veren de ağabeyinin kendisi için aldığı bir kitaptır. Çok sayıda insana ulaşabilmesi için arkadaşlarına ihtiyacı vardır. Kafalarını tabletlerinden kaldıramayan, sanal oyunlarla eğlenen arkadaşlarını yardıma çağırır. Onların sosyal medyadaki etkileriyle bir kampanya düzenleyeceklerdir. #kitaplarıseviyoruz kampanyasıyla çocuklar yüzlerce kişiye ulaşır, kitaplar oyunda yer alan eski bir kitabın deyişiyle “tuvalet kağıdı” olmaktan kurtarılır. Çocuklar da sanal oyunlarındaki başarılarla övünmek yerine etkili bir kampanyayla gerçek başarının keyfini yaşarlar.

Oyunu bir teknoloji karşıtlığı olarak değil aksine internet vasıtasıyla neler yaratılabileceğine ilişkin etkili bir eser olarak düşünebiliriz. Çocukların dünyasının bir parçası haline gelen dijital oyunların yok sayılmaması bunun yanı sıra kitap okumaya, oyun oynamaya da vakit ayırılması oyunun en önemli mesajı. Tabletinden başını kaldırmayan bir öğrencinin “Hepsini dengede yürütebilirim, kitap da okurum, oyunumu da oynarım” sözleri aslında tüm bu mesajın izleyiciye aktarıldığı ifadeler.
Sahne tasarımı, müzik, oyunculuklar dışında kitap sayfalarından oluşan kostümler de çocukların ilgisini çekiyor. İstanbul Şehir Tiyatroları’nda sahnelenen oyun altı yaş üzerindeki seyirciye hitap ediyor. Yaşayan Sayfalar ocak ayı boyunca Kadıköy Haldun Taner ve Sultangazi Hoca Ahmet Yesevi Sahnesi’nde. Bilet fiyatları 5 TL.