Alışveriş yapma ihtiyacı hissetmeyen kullanıcıların karşısına sürekli çıkan reklamlar zamanla nefret toplamaya başlayınca çözüm, 10 yıllık bir yazılım oldu. Ve böylece savaş başladı

Dijital reklam çözüm arıyor

TİMUR AKKURT

Dijital reklam engelleme uygulamaları 2015’te yayıncılara tam 22 milyar dolar kaybettirdi. 198 milyon kişi tarafından kullanılan bu uygulamaların kullanımı son 12 ayda yüzde 41 arttı.

2002’de dijital reklamlar banner’lardan ve pop-up pencerelerden ibaretken Henrik Aasted Sørensen tarafından geliştirilen ilk reklam engelleme uygulaması, teknik sebeplerden dolayı hayatlarımıza 2012’de girdi. Global anlamda şirketlerin dijital reklam tercihleri bu süreçte arttı. Bunun en büyük sebebi ise tüketici davranışını gözlemleyebilme imkanı oldu. Alışveriş yapma ihtiyacı hissetmeyen kullanıcıların karşısına sürekli çıkan bu reklamlar zamanla nefret toplamaya başlayınca çözüm, 10 yıllık bir yazılım oldu. Ve böylece savaş başladı.



Ülkemizde sadece yüzde 6 oranında kullanılan bu uygulamaların kullanım oranı geçen yıl farklı ülkelerde yüzde 35’leri buldu. İrili ufaklı bu duruma tepki gösteren bir çok site uygulama kullananların siteye girmesine izin vermezken bunları aşabilecek farklı reklam yöntemleri de aranmaya başlandı.

Durum bu şekilde devam ederse 2016’da reklam gelirlerinden toplam 41 milyar dolar kaybedecek yayıncılar ile tüketiciler arasındaki çıkmazı çözebilecek çözümler arasında ülkemizde giderek içerik reklamcılığı da yer alıyor. Reklamsız yayıncılığın sınırlarının belli olduğu günümüzde, kullanıcı bilgilerini çalmayacak çözümlerin geliştirilmesi tüketici ve yayıncı arasındaki çıkmazı sonlandırabilecek en önemli adım olacak. Bu konuyu ilerleyen haftalarda daha geniş ele alacağım. Şimdiden haber vereyim. Zira dijital yayıncılıkta içerik reklamcılığını çok önemli bir dönemecin başlangıcı olarak görüyorum.