Olağanüstü yetkilerle donatılan polis, şimdi sokaklarda simitçi, gazozcu çöpçü kılığında suçluları yakalamaya çalışacak. Vatandaş şaşkın: Hırsız, yankesici ve gaspçı da 'ben polisim' derse ne olacak?

CEM TURSUN
Türkiye önemli bir virajda. Sivil ve demokratik haklarda geri adımlar başladı. Terör bahanesiyle polisin yetkilerini artıran yasa teklifi Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Böylece polis sokakta sorgulama, sendika ve kitle örgütlerini keyfi olarak basma, ihtar yapmadan zor kullanma yetkisine sahip olacak. İstanbul'da bunlara birde seyyar polis uygulaması eklendi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, suçlular ile mücadele etmek için sivil giyimli "Güven polis Timleri" oluşturdu. Simitçi, gazozcu, boyacı yada çiçekçi kılığına giren polisler sokkaklardaki suçluları anında yakalayacak. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde dün düzenlenen törene, İçişleri Bakanı Osman Güneş, Emniyet Genel Müdürü Oğuzkağan Koksal, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, İstanbul İl Jandarma Komutanı Ünal Karaosmanoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.

İstanbul Emniyetine 179 motosiklet ile 359 binek otomobil daha katıldığını belirten, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah "4 bin araçlık polisimiz 2-3 ay içinde hırsızlık, kapkaçı bitirecek" dedi.

PARALAR FONDA TOPLANACAK
Asayiş Şube Müdürlüğü ve İlçe Emniyet Müdürlükleri bünyesinde görev yapacak olan "Güven Timleri", sokakta halkın arasına karışarak, simitçi, çöpçü, gazozcu, çiçek satıcısı, seyyar satıcı kılıklarında istihbarat toplayacak. Tekmili kıyafet giyerek, halkın yoğun olduğu bölgelerde seyyar satıcılık yapan polislerin elde ettiği paraların bir fonda toplanacağı belirtildi. Bu paraların emniyetin ihtiyaç ve giderlerin karşılanmasında kullanılacağı belirtildi.