Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 4. Ve 5. Etaplarda yıkım yapmak için gelen Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri yüzlerce polisle vadiyi abluka altına aldı.

Esra Koçak ankara

Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 4. Ve 5. Etaplarda yıkım yapmak için gelen Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri yüzlerce polisle vadiyi abluka altına aldı. Dün sabah saatlerinde yıkıma gelen ekipler vadi halkının direnişiyle karşılaştı. Evini yıktırmak istemeyen halka polis biber gazıyla karşılık verdi. Vadi halkı çevik kuvvete kurdukları barikatla karşı durdular. Yedi evi yıkmak için gelen belediye ekiplerine vadi halkı kurdukları barikatla geçiş izni vermedi.
“ANKARA’NIN OKSİJENİ BİTİRİLECEK”
Çıkan çatışmada yaralanan Dikmen Vadisi Barınma Hakkı Bürosu temsilcisi Tarık Çalışkan ile gün içinde yaşadıklarını konuştuk. “Biz yıkılacak olan evimize karşılık ev istiyoruz, İ.Melih Gökçek yaşam alanlarımıza istediği gibi girmek istiyor. Buna izin vermeyeceğiz” diyen Çalışkan, Dikmen Vadisi’nin Ankara’nın oksijenini pompaladığını ancak buraya beton yığınları dikilirse sıcaklığın 2.3 kat artacağını söyledi. Yıkım kararına bir haftalık mola verildiğini belirten Çalışkan “ancak bir hafta sonra neyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz” dedi.
GÖKÇEK: EVİNİZİ KENDİNİZ YIKIN
Burada direnişin süreceğini söyleyen Ali Şenol da “çözüm masada “dedi ve Dikmen Vadisi için yapılmak istenenleri şu şekilde açıkladı: “Büyükşehir Belediyesi buradaki evlerin metrekaresini 310 TL’den satın almak istiyor ancak buraların ederi bundan çok daha fazla. 600 ev için yıkım kararı var. Ancak bu 600 ev tapusu olanlar. Bir de 1.080 ev de 1985 imar affından faydalanan için yapılan belgeye sahip olan ve yıkım kararı olan evler.” Gökçek’in kira yardımı için insanların kendi evlerini yıkmalarını söylediğini ve hatta bunları belgelemelerini istediğini belirten Şenol, bu şekilde insanların geri dönüş yollarını da tıkadığını ifade etti.
“EŞYALARIMI DIŞARI ATTILAR”
Dikmen Vadisi 4. Etapta evleri yıkılmak istenen Songül Çelebi de belediye görevlilerinin sabah saatlerinde geldiğini izinsiz eve girdiğini söyledi. Çelebi yıkımı şu şekilde anlattı: “Balyozla evimi yıkmak istediler, eşyalarımı dışarı attılar. Ancak yıkım kararını isteyince belediye görevlileri kaçıp gittiler. Buraya yıllarımızı verdik biz kimselere bırakıp gitmeyeceğiz.”
Yıkım esnasında atılan gaz bombasından etkilenen Elmas Çınar da belediye görevlilerinin yanlarına çevik kuvveti de alarak geldiğini belirttirken “bu bir işgaldir evlerimizi kimselere teslim etmeyeceğiz” dedi.

Ankara Belediyesi davayı kaybetmişti
2009 yılında Osman Gençyiğit’in Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na açtığı davadan 4 buçuk trilyon kazandığını belirten Dikmen Vadisi Barınma Hakkı Bürosu temsilcilerinden Ali Şenol bu davanın diğerleri için de emsal teşkil etmesi gerektiğini söyledi.