1 Mayıs 2013'te polisin attığı gaz bombası başına isabet etmesiyle ağır yaralanan 17 yaşındaki Dilan Alp'in açtığı tazminat davasında, valilik skandal bir savunma yaptı

'Dilan kızımız polise saldırdı'

İstanbul'da 2013 yılı 1 Mayıs kutlamalarında, polisin attığı gaz bombasıyla ağır yaraladığı 17 yaşındaki Dilan Alp'in açtığı tazminat davasında Valilik, 'Dilan kızımız polisimize saldırdı' şeklinde skandal bir savunmaya imza attı.

Savcılık tarafından Dilan Alp için takipsizlik, arkadaşları hakkında ise beraat kararı verildiği halde İstanbul Valiliği'nin gönderdiği savunmada Alp, bir kez daha ‘terörist’ ilan edildi.

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre, Valilik savunmasında, Dilan ve arkadaşlarının  “Barışçıl bir amaç için gelmedikleri, aynı tip kıyafet giyerek ve yüzlerini tanınmayacak şekilde kapatmak suretiyle emniyet güçlerine taş, sapan, bilye, molotofkokteyli ve fişek attıkları” ifadelerine yer verdi. Dilan Alp'in başından polisin attığı gaz bombası ile ağır yaralanması söz konusu dahi edilmezken, Alp ve arkadaşlarının 'polis saldırısına uğramadığı aksine polise saldırdığı' iddia edildi.

Dilan Alp'in polis tarafından vurulmasına ilişkin görüntüler olduğu halde, 'marjinal grup üyeleri ya da başka bir tarafından atılan cisimle yaralandığı' öne sürüldü.

***

NE OLMUŞTU?
İstanbul'da 2013 yılında 1 Mayıs'ı kutlamak için Taksim'e yürüyen binlerce yurttaşa polis saldırmış ve birçok kişi atılan gaz bombaları, plastik mermiler ve kimyasallı sulardan dolayı yaralanmıştı. Polisin en sert saldırdığı noktalardan biri olan Tarlabaşı'nda 17 yaşındaki Dilan Alp'in başına isabet eden gaz bombasıyla ağır yaralanarak hastaneye kaldırılmasının ardından birçok yurttaş bu duruma tepki göstermişti.

Olayın kamuoyunda duyulması üzerine, dönemin İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise, elindeki sirke şişesini molotof kokteyli olduğunu iddia ederel Dilan'a 'marjinal' demişti.