Şeker komasına girerek hayatını kaybeden Dilara’nın doktoru Arslanoğlu BirGün’e konuştu: Diyabet konusunda devlet gerekiyorsa hastanın yol parasını bile ödemeli

Dilara’yı yoksulluk öldürdü

Deniz Yerlikaya

Zonguldak’ın Devrek ilçesi Eğerci Köyü’nde yaşayan lise öğrencisi Dilara Kilcioğlu, bir süredir diyabet rahatsızlığı nedeniyle tedavi görüyordu. Önceki gece evinde rahatsızlanan ve şeker komasına giren Kilcioğlu, kaldırıldığı Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde hayatını kaybetti.

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda genç kızın kendi hastası olduğunu söyledi. Dilara’nın ölüm haberini üzüntüyle öğrendiğini ifade eden Prof. Arslanoğlu, BirGün’e özel yaptığı açıklamasında iki temel nokta üzerinde durdu.

dilara-yi-yoksulluk-oldurdu-523770-1.
Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu

“Diyabet hastalarında, özellikle de genç ve çocuk hastalarda hastanın acil durumlarda başvurduğu herhangi bir sağlık kuruluşunun zaman kaybetmeden hastanın kendi diyabet takibini yapan sağlık ekibiyle iletişime geçmesi gerekir. Daha erken haberimiz olsa durum çok daha farklı olabilirdi. Bir diğer konu ise şu; devlet diyabet hastalarının tedavileri konusunda kolaylaştırıcı olmalı. Gerekirse hastanın yol parasını ödemeli. Hatırlatma ağı oluşturmalı, aile hekiminin, diyabet ekipleriyle bağlantısı sağlanmalı. 3 ayda bir yapılması gereken düzenli kontrolleri oluyor bu hastaların. Mesafe sorun olabiliyor. Mali engel, derslere yetişememe kaygısı, işinden atılma kaygısı kontrollere engel olabiliyor. Burada devlet gerekli düzenlemeleri yapmalı”