Dilekler yaşam için tutuldu

Levent ÇETİN

Organ Nakli Koordinatörleri Derneği’nin (ONKOD) organ bağışına farkındalık etkinliklerinde, 'Dileğim Bir Yaşam' mesajıyla 8 farklı ilde organ bekleyen hastalar ile beraber dilek fenerleri uçuruldu.

İstanbul’un iki yakasını birleştiren Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim Köprüleri de organ bağışının rengi olan yeşil ile aydınlatıldı. Ülkede organ nakli ile sağlığına kavuşmayı bekleyen yaklaşık 26 bin 800 hasta ve yaşamını yitirdikten sonra kullanılmak üzere organlarını bağışlayan toplam 568 bin kişi olduğunu söyleyen ONKOD Yönetim Kurulu Üyesi Yoğun Bakım Uzm. Dr. Deniz Heppekcan, şöyle konuştu: “Organ nakli bir gün hepiniz için gerekli olabilir. Yılda 4 bin ile 5 bin 500 civarında nakil yapılıyor ancak bu durum ihtiyacı karşılamıyor. Ülkemiz canlıdan organ bağışında Güney Kore ile beraber ilk sırada yer alıyor. Fakat vefat eden kişiden nakilde çok alt sıralarda olduğu görülüyor.”

Organ bağışında bulunabilmek için gerekli kriterleri de aktaran Uzm. Dr. Heppekcan, 18 yaşını doldurmuş ve akli dengesi yerinde olan kişilerin organ bağışında bulunabileceğini söyledi.