Diliniz DEMİR vicdanınız TAŞ

Kabataş yalanını aynı başlıkta yazdıkları yazılarla savunan 15 yandaş yazardan sonra bu kez de yandaşlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Seni başkan yaptırmayacağız” diye seslenen HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’a karşı harekete geçti. Yandaş gazetelerden 14 yazar Demirtaş’ı hedef aldı.

Kabataş yalanını “Diliniz KABA vicdanınız TAŞ” başlığıyla savunan 15 yazardan farklı olarak bu kez yandaş yazarlar aynı başlıkları kullanmadı. Buna karşılık Sabah yazarı Engin Ardıç ile Star yazarı Halime Kökçe, yazı başlıklarında Selahattin Demirtaş’tan “Selocan” diye bahsetti. Bazı yazarlar Demirtaş’ın ifadelerini işaret etmekle yetindi, çoğunluğu ise bizzat hedef aldı. Yine yazarların çoğunluğu çözüm sürecinde Abdullah Öcalan’ın pozitif bir rol aldığını, Demirtaş’ın ise bunu baltalamaya çalıştığını savundu. Yeni Şafak yazarı Markar Esayan’ın “Kemalist/seçkinci Demirtaş” ifadeleri ise sosyal medyaya eğlence kaynağı oldu.

Yazılardan bazı bölümler şöyle:

Abdülkadir Selvi (Yeni Şafak): Hep o bize mi kötü haber verecek. Selahattin Bey, benim de size  kötü bir haberim var. Bu millet istediği taktirde Erdoğan, başkan olur. Hem de nefes alan Kürtlerin sayesinde.  Olur mu olur… Demedi deme…

Markar Esayan (Yeni Şafak): Demirtaş bir Kürt kemalisti/seçkinidir ve tipik olarak muhafazakâr kesimlerden hazzetmeyen, inançlı insanlara tepki duyan sekter bir laikçidir. Dolayısıyla Çözüm Süreci’nin başarıya ulaşması ve PKK’nın silah bırakmasının bir “felaket” olacağına gerçekten inanmaktadır. Öcalan’ın yaptığı zihinsel sıçramayı anlayamayacak kadar 20. Yüzyıl’da kalmıştır.

Akif Beki (Hürriyet): Tutturursa, 'Tayyip düşmanlığı' damarı daha ağır basan 'Kürt düşmanı' oylar bile ona gelecek. 'Kürt sorunu bitti mi, bitmedi mi' tartışmasına bulaşmaktan kaçınması, biraz da bu 'çantada keklik' hesabından tamam... Fakat mevzuya girse sadece 'Gel gel' ettiği kafaları bulandırmayacak, Apo'nun menziline de girecek, nesine lazım.

Engin Ardıç (Sabah): Peki Selocan, diyelim ki meclise girdin ve yeni bir anayasa için iktidarla anlaştın, yani bir tür AKP-HDP koalisyonu oluşturdun, bunu kendi seçmenine ve kamuoyuna nasıl anlatacaksın, nasıl anlatacaksın, nasıl anlatacaksın?

Mehmet Barlas (Sabah): (Yıldıray Oğur, Kurtuluş Tayiz, Melih Altınok, Ali İhsan Karahanoğlu dünkü yazısından Demirtaş’la ilgili bölümleri aktararak) Bütün bu yorumları okuduktan sonra Selahattin Demirtaş acaba "Keşke o sözleri söylemeseydim" demiş midir?

Gülay Göktürk (Akşam): Birkaç puan oy artışı için AK Parti düşmanı cephenin en klişe sloganlarını ödünç alıp kullanan; gezi ruhuna biat gösterileri yapan ve bu arada sanki çözüm süreci diye bir şey yaşanmıyormuş gibi davranan bir lideri Kürtler ciddiye alabilirler mi?

"DEMİRTAŞ ER RYAN'I KURTARMAK İSTİYOR"

Orhan Miroğlu (Star): Demirtaş, Er Ryan’ı kurtarmak istiyor. Zor bir rol.. Ama başarabilirse, yani AK Parti mecliste 300 milletvekilinin altına düşerse, hem CHP hem MHP’yi kurtarabilir, ömürlerine ömür katabilir.

Taha Özhan (Star): Eğer Demirtaş’ın ‘Erdoğan’ı başkan yaptırmayacağız!’ ilanı HDP’nin seçim beyannamesinin de hülasası ise ortaya çıkan tek şey karşımızda bir proje olduğudur.

Mehmet Metiner (Star): Demirtaş’ın bir proje olduğunu söylediğimizde burun kıvıranlar umarım bu gerçekliği artık görürler. Demirtaş, Kürtleri, çözüm sürecinin inançlı ve cesur lideri Erdoğan ve partisi AK Parti düşmanlığı eksenine oturtmaya çalışan bir projenin görünürdeki lideridir. HDP ise Kürtleri CHP’lileştirme projesinin adıdır.

Bülent Erandaç (Takvim): Böyle gidersen seni barışa susamış, Anadolu topraklarında Türk kardeşleriyle beraber yürümeye kararlı Kürt Vatandaşlarımız affetmeyecek...

Ekrem Kızıltaş (Takvim): Hutbenin kısası makbul olabilir ama grup toplantısı konuşmalarının kısası pek de makbul sayılmaz.

Halime Kökçe (Star): “Gezi kifayet etmedi, 17 Aralık ters tepti, tek ümidimiz Selocan sensin” diyen bu güruh Erdoğan’ı devirmek için silahlı mücadeleyi bile meşru görüyor. Olayın özeti budur. Erdoğan’ı devirmek için Türkiye’yi yakmayı göze alabilecek kadar gözünü nefret bürümüz kifayetsiz muhteriz bir azınlıkla karşı karşıyayız.

Etyen Mahçupyan (Akşam): HDP’nin AKP karşıtlığı üzerinden CHP oylarına talip olduğu durumda ise, barajın geçilmesi halinde bu politikanın başarısına güvenerek meclis içi çatışmayı hedefleyecek ve sonuçta parlamentoyu bloke etmeye yönelecek bir yaklaşım sergilenmesi fazlasıyla muhtemel gözüküyor.

Meryem Gayberi (Sabah): Demirtaş'ın bu açıklamasını nasıl okumak gerekiyor? Yine burada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sık sık vurguladığı "Üst Akıl" devreye giriyor. Dün, Akşam Gazetesi'nde Kurtuluş Tayiz, "Demirtaş, ilk günden beri darbeyle, hileyle, sızdırma ve provokasyonlarla bu süreci engellemeye çalışıyor. Aslında başkanlığa değil, Erdoğan ve Öcalan'ın mimarı olduğu Türkiye'nin büyük barışına karşı. Bu zihniyetin arkasında ulusal ve uluslararası dev bir istihbarat şebekesi, ilişkiler ağı bulunuyor" diye yazarak meseleyi özetledi.

Diliniz FOTO, vicdanınız ŞOP: Sabah'tan 52 saniyelik Kabataş masalı

Demirtaş’tan tarihin en kısa grup toplantısı: Erdoğan, seni Başkan yaptırmayacağız!