Kocaeli Dilovası’nda Suriyelilerin ‘bir kişinin evini bastığı’ iddialarının ardından kalabalık bir grup sokaklara dökülürken valilik iddiaları yalanladı. Olayların ardından Suriyelilerin korkudan sokağa çıkamadığı aktarıldı.

Dilovası’ndaki mülteciler diken üstünde: Korkudan sokağa bile çıkamadılar
Fotoğraf: AA

Umut SERDAROĞLU

Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde önceki gün akşam saatlerinde Suriyeli mültecilerin ‘bir köpeği zehirlediği’ ve bir kişinin evini bastığı’ iddiaları gerginlik yarattı. Kentte mülteci karşıtı yürüyüş düzenlenirken yetkili mercilerden yaşananlara ilişkin çelişkili açıklamalar geldi. Kocaeli Valiliği, ‘Suriyeliler ev bastı’ iddiasını yalanlarken İl Emniyet Müdürlüğü, “Suriyelilerin yakalandığını” bildirdi, olaya karışan kişilerin sınır dışı edilmeye başlandığını duyurdu.

Dilovası’nda ilk olarak Suriyeli göçmenlerin bir köpeği zehirlediği öne sürülerek tartışma yaşandı. Ardından da mültecilerin bir evi bastığı iddia edildi. Bunun üzerine çok sayıda kişi, sokaklara döküldü, Suriyeliler aleyhine sloganlar atarak yürüyüş yaptı. Olay yerine gelen İl Emniyet Müdürü, kitleyi sakinleştirmeye çalışsa da kalabalık eylemlerini gece boyu sürdürdü. Bu esnada sığınmacılara ait bazı iş yerlerine zarar verildiği de iddialar arasında. Mülteci karşıtı yürüyüşün çevik kuvvet ekiplerinin müdahale etmesiyle son bulduğu bildirildi.

ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMA

Kocaeli Valiliği, ‘Suriyeliler ev bastı’ iddialarını yalanlayan bir açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada, “Bazı sosyal medya mecralarında yayınlanan görüntülerde yabancı uyruklu şahısların vatandaşlarımıza ait evlere saldırdığı şeklinde görüntülerin paylaşıldığı ancak bu görüntülerdeki kişilerin yabancı uyruklu şahıslar olmadığı, köpeği ölen şahıs ve yakınları olduğu tespit edilmiştir. Hiçbir vatandaşımızın evine saldırı gerçekleştirilmemiştir” ifadelerine kullanıldı. Ancak İl Emniyet Müdürlüğü ise gerginliğe ilişkin yaptığı paylaşımda, "Olaya karıştığı tespit edilen şahıslar yakalanmıştır. Haklarında adli işlem yapılan şüpheli şahıslar, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezi'ne deport edilmek üzere gönderilmiştir, ayrıca evcil hayvanın ölüm sebebinin tespiti amacıyla alınan numune ilgili kuruma gönderilmiştir" sözlerine yer verildi.

ALTINDAĞ UYARISI

Kentin milletvekilleri de Suriyelilerle, mahallede yaşayanların karşı karşıya geldiği olayla ilgili açıklama yaptı. Yeşil Sol Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, bundan iki yıl önce Ankara Altındağ yaşananları anımsattı. Yeşil Sol Partili vekil, olayların, o dönem Altındağ’da Suriyelilere ait olan bazı ev ve dükkânlar ile otomobillere zarar verildiği gibi, bir linç girişimine dönüşebileceği uyarısında bulundu. Gergerlioğlu, şunları dile getirdi: “Olay, sıradan, basit bir adli olayla başladı. Sonrasında linçe dönüştü. Köpeğin ölü bulunmasının ardından köpeğin sahiplerinin Suriyelilerin mahallesine gitmesiyle olay büyümüş. Bu arada kavga gürültü, karşılıklı darp yaşanmış.”

KORKUYA KAPILDILAR

Bölgede yaşayan Suriyelilerin korkuya kapıldığını aktaran Gergerlioğlu, “Çalışanları iş yerlerine götüren servisçi bir arkadaşımızla konuştuk. Hiçbir Suriyeliyi fabrikalara götüremediklerini bize söyledi. Korkularından evden çıkamıyorlar” dedi.  Yeşil Sol Partili vekil, Kocaeli Valiliği ve Dilovası Kaymakamı Metin Kubilay ile görüşme talebinde bulunduklarını ancak kendilerine geri dönüş sağlanmadığını ifade etti.

CHP Kocaeli Milletvekili Mühip Kanko ise kendilerinin valilik ve emniyet müdürlüğü ile görüştüğünü, bölgedeki olayların sona erdiğini belirtti. Köpeklerin sahipleri ile de görüştüklerini aktaran Kanko, “Bir gün önce Suriyeliler köpeği aileden istemiş. Aile ise köpeği vermeyi kabul etmemiş. Ertesi gün ise bir köpeğin zehirlendiğini, diğerinin ise bacağının kırıldığını görmüşler” diye konuştu. Suriyelilere ait iş yerlerine zarar verildiğine yönelik ortaya atılan iddiaların doğru olmadığını öne süren Kanko, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Biz sadece bir evin camının kırıldığını gördük. Bu evin de bir Türk vatandaşına ait olduğu söylendi.” 

NEFRET SÖYLEMİ YAYGINLAŞIYOR

Son dönemde mültecilere yönelik nefret söylemi artıyor. Özellikle sosyal medyada yer alan paylaşımlarda; tatil beldelerinde sığınmacılara ait olduğu öne sürülen görüntülerle, ‘göçmen karşıtlığı’nın dozajı artırılıyor.  Öte yandan İstanbul Valisi Davut Gül, 24 Haziran ile 2 Temmuz tarihleri arasında “yakalanan” 2 bin 676 göçmenin sınır dışı edilmesi için gerekli işlemlerin başlatıldığını bildirdi. Ayrıca İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, önceki gün Fransa'da yaşananlara benzer olayların Türkiye'deki mülteciler açısından da olabileceği yönünde sosyal medyada yapılan paylaşımlarla ilgili soruşturma başlattı. Başsavcılık, ‘provokatif ve manipülasyon içeren paylaşımlara ilişkin re’sen soruşturma açıldığını’ bildirdi.