Vakıf, dernek ve cemaatlere bağlı kuruluşların dini içerikli derslerin seçilmesi için yoğun bir kampanyaya başlamasına Eğitim-Sen ve Veli-Der Fethiye Şubeleri tepki gösterdi. Veli-Der Fethiye Şubesi yaptığı açıklamada, "Haklarımıza ve geleceğimize sahip çıkalım, çocuklarımızın istek ve yeteneklerine uygun dersleri seçelim" dedi.

Din dersi dayatmasına tepki: Haklarımıza ve geleceğimize sahip çıkalım

BirGün/EGE

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaokullar ve liseler için seçmeli ders tercihlerinin yapılacağı tarihi açıklamasının ardından kimi vakıf, dernek ve cemaatlere bağlı kuruluşların dini içerikli kimi derslerin seçilmesi için yoğun bir kampanyaya başladığını kaydeden Eğitim Sen ve Veli-Der Fethiye şubeleri konuya ilişkin bir basın açıklaması düzenledi.

Eğitim Sen Fethiye Temsilciliği’nde yapılan açıklamada, açıklamayı Eğitim Sen adına Ali Türk yaptı. Seçmeli ders seçiminin başlamasıyla beraber okul idarecilerinin sürece müdahale ettiğini belirten Türk, “Okul idarecilerinin paket programlar hazırladığı ve öğrencileri din derslerini seçmeye zorladığına dair bilgiler bizlere ulaşmaya başladı. Öğrencilerin eğitim hakkının engellenmemesi ve ders seçiminin sağlıklı yapılabilmesi için MEB ilgili yönetmeliği 1. maddesine uygun davranmalıdır. Okulların açılmasını beklemeden yangından mal kaçırır gibi bu telaşın nedeni nedir?” dedi.

Eğitim sisteminin bilimsellikten, araştırmacılıktan, sorgulayıcı yaklaşımdan, sanattan, spordan ve üretimden uzaklaşarak karanlığa doğru sürüklendiğini söyleyen Türk, “Geçmişte defalarca yapıldığı gibi veli ve öğrenciler adına ders seçen okul yöneticileri suç işlediklerini bilmeli ve ona göre hareket etmelidir. Eğitim Sen Fethiye temsilciliği olarak, seçmeli derslerin belirlenmesi sürecinde hangi nedenle olursa olsun mağdur edilen veli ve öğrencilerimizin yanında olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz. Eğitim politikalarına ilişkin her konuda olduğu gibi, bu konuda da her türlü siyasal ve ideolojik yönlendirmenin karşısında duracağımızın, seçmeli ders seçimi sürecini yakından takip edeceğimizin bilinmesini istiyoruz” diye konuştu.

HAKLARIMIZA VE GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKALIM

Veli-Der Fethiye Şubesi adına açıklama yapan Fehime Korkmaz Bingöl ise, seçmeli derslerin çocuğun ilgi, yetenek ve becerilerine göre aynı zamanda da gelecek hedeflerine göre çocuğun gelişimine katkı sağlaması gerektiğini ifade etti.

Bingöl, “MEB, her ne kadar seçmeli derslerin öğrencilerin istek ve tercihlerine göre belirlenmesi gerektiğini ifade etse de, Milli Eğitim Müdürlerinin okul müdürlerini, öğrencilerin dini içerikli dersleri seçmeye teşvik edilmesi konusunda yönlendirildiğini gazete haberlerinden biliyoruz. Yönetmelikten de anlaşılacağı gibi yönlendirmelerle çocuklarımızın istemediği dersleri seçmeye zorlanması yasal değildir. Bütün velilere ve öğrencilere çağrımızdır; yasal haklarımızın bilincinde olarak, irademize ket vurmaya çalışanlara izin vermeyelim. Haklarımıza ve geleceğimize sahip çıkalım, çocuklarımızın istek ve yeteneklerine uygun dersleri seçelim. Unutmayalım kullanılmayan hak, hak değildir” ifadelerini kullandı.