Depremlerle gündeme gelen Maraş Çöçelli köyünde yapılması planlanan taşocağına ÇED olumlu kararı verildi. Köy halkı, “Deprem bölgesindeyiz. Dinamitler patlıyor. Geri dönüşü olmayan zararlar doğacak” dedi

Dinamitler patlıyor tehlike büyüyor

BİRGÜN/ANKARA

Ülkenin birçok noktasında çeşitli santrallar kurarak doğal ve tarihi değerlerin yok olmasına neden olan iktidar, şimdi de Maraş’ta tartışmalı bir taşocağına onay verdi. Maraş’ın Pazarcık ilçesinde bulunan ve deprem bölgesinde yer alan Çöçelli köyünde yapılmak istenen taşocağı için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu onaylandı, bölge halkının görüşüne açıldı.

ÇED sürecinin tamamlanmasının ardından taşocağının geri dönüşü olmayan zararları ile karşı karşıya kalacağını ifade eden bölge halkı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı (CİMER) aracılığıyla projenin iptalini istedi. CİMER’e başvuran bölge halkı, “Köyde geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Taşocağının olduğu yerleşim alanlarında orman alanları azalır; yağışlar ise su baskınları, sel ve toprak kayıplarına neden olur” dedi.

ANTEP’E SU VERİYOR

Bölgede sık sık deprem olduğunu ve taşocağı için dinamit patlatıldığını anımsatan bölge halkı, CİMER’e yaptığı başvuruda şu ifadelere yer verdi:

“Taşocağı, patlamalar sonucunda mağara sistemlerini bozar, çökmelere ve su yollarının değişmesine, suyun derinlere karışmasına neden olur. Bu da su kaynaklarını kullanan çiftçilerimizin zarar görmesine neden olacaktır. Patlama sonucu oluşan sarsıntılar ile zaten birinci derece deprem bölgesi ve fay hattı üzerinde olan köyümüzde depremlere davetiye çıkacaktır. Köyümüzde bulunan Bağlama Gölü, Gaziantep’in de içme suyunun bir kısmını karşılamaktadır. Bağlama Gölü’nde endemik bitki ve hayvan türleri bulunmaktadır. Bu nedenle köyümüzde taşocağı yapımını istememekteyiz.”