MEB tarafından yayınlanan LGS Kılavuzu’na göre hem imam hatip, hem de meslek liselerinin kontenjanı fen liselerini geride bıraktı. Kayıtlar için ise her sene olduğu gibi bu sene de özel okullara öncelik verildiği görüldü.

Dini eğitime dev kontenjan
Fotoğraf: DHA

Mustafa BİLDİRCİN

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) “Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu”nu yayımladı. Kılavuz, öğrenciler ile velilerin tepkisine karşın MEB’in imam hatip ve meslek lisesi dayatmasını sürdürdüğünü ortaya koydu. Yerel yerleştirmelerde öğrencilerin beş tercihinden en az ikisinin Anadolu imam hatip lisesi ya da mesleki ve teknik Anadolu lisesi olmasını zorunlu kılan düzenlemeden vazgeçilmedi.

ANADOLU’YA ZAYIF KONTENJAN

MEB’in, “Nitelikli okul” olarak nitelendirdiği sınavla öğrenci alan okulların kontenjanında yaşanan değişim ise iktidarın tercihini bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Geçen yıl fen liselerinde 38 bin 850 olan kontenjan, yalnızca yüzde 4,2’lik artış ile 40 bin 470’e çıkarıldı. Sosyal bilimler liselerinin kontenjanı ise yalnızca 360 adet yükseltildi.

Öğrencilerin yoğun olarak tercih ettiği okul türü olan Anadolu liselerinin kontenjanındaki değişiklik öğrenci ve velileri tatmin etmedi. Buna göre, 2022’de 65 bin 866 olan Anadolu lisesi kontenjanlarında yalnızca yüzde 7,8’lik artış sağlanabildi. Anadolu liselerinin toplam kontenjanı 71 bin 22 ile ifade edildi.

MESLEK LİSELERİNDE BÜYÜK ARTIŞ

İktidarın eğitim politikasında öncelik verilen imam hatip ve meslek liselerinin kontenjanlarındaki değişiklik ise rekor düzeyde gerçekleşti. Anadolu imam hatip liselerine 2023 için 2 bin 680 ek kontenjan verildi. Kontenjan artış oranı yüzde 6,8 oldu. İmam hatiplerin toplam kontenjanı 42 bin 356 oldu. Anadolu teknik programı ve Anadolu meslek programı uygulayan mesleki ve teknik Anadolu liselerindeki toplam kontenjan yükseliş oranı ise yüzde 14,7 olarak kayıtlara geçti. Sınavla öğrenci alan mesleki ve teknik liselerinin 2023-2024 eğitim öğretim dönemindeki toplam kontenjanı 41 bin 826 olarak kaydedildi.

***

ÖZEL OKULLARA ÖNCELİK

Tercih ve yerleştirme takvimi ise hemen her yıl olduğu gibi 2023-2024 eğitim öğretim döneminde de özel okulların kamu okullarının önüne konulduğunu gözler önüne serdi. Özel liseler ile yetenek sınavıyla öğrenci alan okulların kayıt işlemlerinin 26 Haziran-19 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirileceği bildirildi. Kamu okullarının tercih işlemleri için ise öğrencilere, 3 Temmuz-19 Temmuz tarihleri arası işaret edildi. Yerleştirme sonuçları ile boş kontenjanların 24 Temmuz’da açıklanacağı belirtildi.

Liseye Geçiş Sistemi kapsamında kılavuzla getirilen okul türü kısıtlaması öğrencilerin zorunlu olarak istemedikleri okulları tercih etmelerine neden oluyor. 

İHL VE MESLEK LİSESİ DAYATMASI

Yerel yerleştirmede okullar, “Kayıt alanı, komşu kayıt alanı” ve “Diğer” olmak üzere üç gruba ayrılıyor. Öğrenciler, yerel yerleştirme tercihlerinde bir okul türünden en fazla üç tercih yapabiliyor. İlk üç tercihini Anadolu lisesinden yana kullanan öğrenciler, dördüncü ve beşinci tercihlerine imam hatip ya da meslek lisesi yazmak zorunda kalıyor.

OKUL TÜRLERİ VE KONTENJANLARI