Dink cinayetini önleyemedikleri gerekçesiyle yargılanan iki jandarma görevlisinden sonra şimdi de diğer meslektaşları ihmalin üst düzeyden kaynaklandığını ortaya...

Dink cinayetini önleyemedikleri gerekçesiyle yargılanan iki jandarma görevlisinden sonra şimdi de diğer meslektaşları ihmalin üst düzeyden kaynaklandığını ortaya koyar nitelikte ifade verdiler. Hrant Dink’in katledildiği sırada Trabzon İl Jandarma Komutanlığı’nda görev yapan, ancak olaydan sonra çeşitli illere tayin edilen görevlilerin ifadelerinin alınmasına başlandı. Başçavuş Okan Şimşek ve Uzman Çavuş Veysel Şahin, Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde, 20 Mart’ta verdikleri ifadede, Dink’in öldürüleceği yönündeki bilgiyi Yasin Hayal’in eniştesi Coşkun İğci’den öğrendiklerini, bu duyumları Trabzon eski İl Jandarma Komutanı Ali Öz’e bir toplantıda ilettiklerini ifade etmişlerdi.

Ayrı ayrı ifadeleri alınan Bitlis İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli Astsubay Başçavuş Gökhan Aslan ile Iğdır İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli Uzman Çavuş Uğur Erdoğan, davanın iki sanığı Şimşek ile Şahin’in “Hrant Dink’in öldürüleceğini üstlerimize bildirdik” şeklindeki ifadelerini doğrular yönde konuştular.

 

BAŞÇAVUŞ IĞDIR’DA İFADE VERDİ

Olay tarihinde Trabzon’da görev yapan daha sonra Iğdır İl Jandarma Komutanlığı’na tayin edilen jandarma kıdemli başçavuş Uğur Erdoğan’ın ifadesi, 28 Mayıs’ta Iğdır Sulh Ceza Mahkemesi’nde alındı. İfadesinde 2006 yılının yaz aylarında, Astsubaylar Şimşek ve Şahin’in İnternet’ten Agos ve Dink hakkında bilgi topladıklarını gördüğünü söyledi. Halen Bitlis İl Jandarma Komutanlığı’nda başçavuş olarak görev yapan Gökhan Aslan’ın ifadesi ise 27 Mayıs’ta Bitlis Sulh Ceza Mahkemesi’nde alındı. Aslan, “(...) Şüpheliler Dink’in öldürüleceğine ilişkin duyumlar aldıklarını ve bunu birimin toplantısında ilgili komutanlarına ilettiklerini söylediler” şeklinde ifade verdi.

Olay esnasında Trabzon İl Jandarma Komutanlığı’nda görev yapan diğer jandarma görevlilerinin de ifadelerine başvurulacağı açıklandı. Bianet