DuruŞma öncesi Hrant'ın Arkadaşları yine adalet talebiyle Beşiktaş İskele Meydanı'da biraraya geldi. Aralarında TTB Genel Başkanı Gençay Gürsoy...

DuruŞma öncesi Hrant'ın Arkadaşları yine adalet talebiyle Beşiktaş İskele Meydanı'da biraraya geldi. Aralarında TTB Genel Başkanı Gençay Gürsoy, EMEP İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek, DTP Milletvekilleri Akın Birdal, Hasip Kaplan, DTP İstanbul İl Başkanı Halil Aksoy, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcilerinin de bulunduğu grup adına basın açıklamasını okuyan Kemal Gökhan Gürses, Dink davasının, ülke adaletinin, hak ve hukukun bir sınavı haline geldiğini belirtti.

Yurttaşlarını sırf değişik bir dinden olduğu için tehlikeli gören bir devlet yönetme anlayışıyla karşı karşıya olunduğunu söyleyen Gürses, cinayet sırasında Trabzon'da Jandarma Komutanı olan Albay Ali Öz'ün, Meclis Araştırma Komisyonu'na ''devam eden mahkemeyi etkilememek'' gerekçesiyle ifade vermemesine '' Öz'ün TBMM'ye gerçekleri anlatması mahkemeye nasıl bir olumsuz etki yapabilir ki ?'' sözleriyle tepki gösterdi. Gürses ayrıca Trabzon'da devam eden ve geçen duruşmalarda üstlerine bilgi verdiklerini itiraf eden askerlerin davasının da ana davayla birleştirilmesi gerektiğini, bunun gerçeklerin ortaya çıkması için önemli olduğunu belirtti.

Gürses, ''Şimdiye kadar bizim bildiklerimiz bile bunun nasıl organize bir cinayet olduğunu gösteriyor'' dedi. "Malumu ilan edin", "Bilmeyen kalmadı, sıra adalette", "Hrant'ı çok özledik" yazılı dövizlerin taşındığı açıklamada ayrıca Hrant Dink'in mezarının bulunduğu Zeytinburnu Balıklı Ermeni Mezarlığı bekçisi Malik Yalçın'ın Hrant Dink için yazdığı ''Evlat'' ve ''Burası Benim De Vatanım'' adlı şiirler okundu.

URAS: GİZLİ SUÇ ORTAKLIĞI VAR
ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras gazetecilerin soruları üzerine, dava ile ilgili bağlantıların ortaya konulması gerektiğini vurgulayarak, Mecliste bu konuda sordukları soruların açıklanmadığını söyledi. Uras, ''Halbuki bu sorulara verecekleri yanıtlarla bir kararlılık ortaya konur. Belki verecekleri yanıtları yok ama Ergenekon davası ve bunun arkasındaki siyasi güçler dahil olmak üzere bizim cesur bir yargıya ihtiyacımız var. Bunun yolu, kamuoyunun bu konudaki kararlılığı ve fikri takibi sürdürmesini gerektiriyor.'' dedi. Eski Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün, alt komisyona ifade vermemesiyle ilgili bir soru üzerine Uras, ''Demek ki vermek istemiyorlar. Bu bağlantıların söz konusu albayla sınırlı olmadığı ortada. Gizli bir suça ortaklık var. Bunlar çok ağır suçlar. Bir cinayetin önceden bilindiği ortaya çıkıyor ve bir şekilde o zincirin ötesini korumaya çalışıyorlar. Ama kararlılıkla o zincirleri tamamlamamız lazım'' dedi.