Hrant Dink suikastına adı karışan iki albay YAŞ'ta terfi ettirilmediler ama örneğin 'TSK'nin itibarını sarsmaktan' ceza da almadılar

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin üst düzey komuta kademesini belirleyen YAŞ toplantısında isimleri Hrant Dink suikastında öne çıkan Trabzon İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ali Öz ve Samsun İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Serdar Yücel terfi ettirilmedi, ancak ceza da almadılar.

1-4 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşen YAŞ toplantısında isimleri Dink suikastı sırasında öne çıkan iki albay da tuğgeneralliğe terfi bekliyordu. Ancak kamuoyuna açıklanan YAŞ kararlarında iki ismin de terfi almadığı görüldü. Terfi bekleyen iki isimden biri olan Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Ali Öz, Dink davasının planlayıcıları oldukları öne sürülen O.S., Yasin Hayal ve Erhan Tuncel gibi isimlerin yaşadığı Trabzon'un Pelidi bölgesinden sorumluydu. Ayrıca soruşturma sırasında Yasin Hayal'in akrabası olan Coşkun İğci de, Hayal'in suikast için silah aradığını Jandarma istihbarat elemanlarına aktardığım belirtmişti. Kıdemli Albay Ali Öz, 1999 yılında Ulucanlar Cezaevi'nde gerçekleşen operasyona da komuta etmişti. Öz bu operasyon nedeniyle yargılanıyor.

Samsun İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Serdar Yücel'in ismi ise tetikçi O.S.'nin Samsun otogarında gözaltına alınması sonrasında yaşanan "poster çekimi"nde gündeme gelmişti.

Yücel, O.S.'yi otogarda gözaltına alan ve daha sonra video kayıtlarında O.S. ile fotoğraf çektirdikleri görülen Jandarma elemanlarının başındaydı ve otogardaki operasyondan sorumluydu.

Bu arada 78'liler Vakfı'nın 12 Eylül dönemindeki işkence ve baskı olaylarını araştıran çalışmasında, Serdar Yücel'in ismi Sağmalcılar Cezaevi'ndeki çeşidi işkence ve baskı olaylarında geçiyor. Son YAŞ kararları sonucunda 13 TSK personeli "TSK'nin itibarını sarsacak şekilde disiplin bozucu harekederde bulunmak", 10 TSK personeli ise "irticai tutum ve davranışda bulunmak" nedeniyle ihraç edilmişti. İki albayın ismi de bu ihraç listelerinde yer almıyor.