Almanya'nın ardından ABD ve İngiltere'nin de Türkiye'yi dinlemesine dair ayrıntılar ortaya çıktı. İddiaya göre ABD, Türkiye'deki siyasi liderlerin niyetlerini anlamak için bilgisayarlarına kadar sızdı

Dinlemeyen bir tek San Marino kalmış!

BirGün

Türkiye'nin Almaya tarafından dinlendiğinin ortaya çıkmasının ardından ABD ve İngiltere'nin de Türkiye'yi dinlediği iddia edildi. Alman Der Spiegel dergisine göre, Washington’daki Türk Büyükelçiliği de dinlenen kurumlar arasında.

KÜBA'DAN FAZLA DİNLENDİ
Der Spiegel'de yer alan haberde, ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'in Türkiye hükümeti hakkında bilgi topladığını yazıldı. Kaynak olarak ise ABD eski gizli servis çalışanı Edward Snowden'ın ifşa ettiği 2007 yılına ait çok gizli NSA belgeleri gösterildi.
Türkiye'ye dair belgeleri ilk kez geniş biçimde gündeme getiren dergi, Türkiye'yle ortak dinlemelerin yapıldığını, ancak Türkiye'nin aynı zamanda 'hedef' olarak da görüldüğünü yazdı. ABD'nin arasının son derece kötü olduğu Venezuela'yı Türkiye ile aynı seviyede dinlediğinin altı çizilen haberde ABD'nin önemli düşmanlarından Küba'nın ise Türkiye'den daha az dinlendiği vurgulandı.

AMAÇ NİYETLERİNİ ANLAMAK!
Washington NSA'dan, Türkiye'de derecelendirdiği 18 ayrı alanda faaliyet göstermesini istedi. Bu hedeflere göre 'AKP'nin liderlik niyeti' ikinci derecede öneme sahip konu olarak gösterilirken Türkiye'nin ordusu ve altyapısı, dış politika hedefleri ile enerji güvenliği ise üçüncü derece öneme sahip konular arasında yer aldı.

BİLGİSAYARLARA KADAR SIZDILAR
Belgelere göre 2006 yılında Türkiye'deki siyasi liderlerin bilgisayarlarına sızma hedefine dair de bir program hazırlandığı, 6 ay içerisinde sonuca ulaşıldığı belirtildi. Spiegel, Alman istihbarat servisi BND'nin de Türkiye'yi dinlediğini hatırlatarak, "Bu, BND'nin Ankara hükümetini gözetleyen tek istihbarat servisi olmadığını gösteriyor" ifadesini kullandı.



BEŞ ÜLKEYLE PAYLAŞILDI
Haberde, NSA'in yaptığı dinlemelerden elde ettiği bilgileri bir anlaşma çerçevesinde İngitere, Kanada, Yeni Zelanda ve Avustralya ile paylaştığı da yazıldı. Ancak İngiltere'nin Türkiye'nin siyasi hedefleri ve enerji sektörüyle ilgilendiği ve diğer ülkelere ortaklığının yanı sıra zaten kendi başına dinleme yaptığı kaydedildi.

BÜYÜKELÇİLİK DE DİNLENDİ
Dergide, Washington'daki Türkiye Büyükelçiliği ve New York'ta bulunan BM nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği'nin de 'Pudra' adı verilen bir programla doğrudan dinlendiği kaydedildi.

ABD İLE ORTAKLIK
Öte yandan, Türkiye'nin ABD ile ortak izleme faaliyetlerinde bulunduğuna da haberde yer verildi. Buna göre, Amerikalılar Türkiye'ye PKK hakkında bilgi sağladı. Der Spiegel bu bilgi akışının sayısız PKK yöneticisinin öldürülmesini ya da tutuklanmasını sağladığını belirtti. Türkiye'nin ise bunun karşılığında Rusya ve Ukrayna'ya yönelik bilgi verdiği kaydedildi.

***

Ne olmuştu?

Birçok ülke ile birlikte Türkiye'nin de ABD tarafından dinlendiği NSA ajanı Edward Snowden'in sızdırdığı belgelerle ortaya çıkmıştı. AKP Hükümeti ise bu iddialar karşısında düşük perdeden tepki vermişti. ABD hakkındaki dinleme iddiaları ise Almanya'nın verdiği sert tepki üzerinde yoğunlaşmış; bir Almanya-ABD krizi ortaya çıkmıştı.
Geçen aylarda ise Almanya'nın Türkiye'nin de aralarında olduğu 80 kadar ülkeyi dinlendiği ortaya çıktı. Eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve halefi John Kerry'nin de Almanya tarafından dinlediği bu haberlerle ortaya çıktı. İddiaya göre belgeler BND içinde CIA için çalışan köstebek Markus R.’nin eline geçti. Markus R., 218 önemli belgeyi ABD gizli servisine verdi. Köstebek olduğu anlaşılan 31 yaşındaki Markus R. temmuz ayında tutuklandı. Almanya'ya dair iddiaların ortaya çıkmasında ABD'nin elindeki bilgileri Alman Merkel Hükümeti'yle yaşadığı krize karşılık basına sızdırdığı yorumları yapıldı.

Türkiye'ye dair iddiaların da ortaya çıktığı bu olaylara rağmen AKP tarafından tepkilerin düşük perdeden dile getirilmesinin Almanya ve ABD'nin elindeki 'önemli' bilgilerden kaynaklı olduğu, bunların sızdırılması tehlikesine karşı tepkilerin çekingen biçimde ifade edildiği yorumlandı.