Rusya’yla AB, Çin’le İngiltere dün diplomatik gerilimlerle çalkalandı. Moskova’yı yaptırımlarla tehdit eden AB’ye Rusya’dan “İlişkileri koparmaya hazırız” resti geldi. Ancak Almanya, Rusya’yla ilişkileri korumak istediklerini belirtti. Çin’de ise BBC’nin yayın hakları yasaklandı, İngiltere’den tepki geldi.

Diplomaside güç kavgası

Dış Haberler Servisi

Çin-İngiltere ve Rusya-AB arasındaki gerilimler diplomatik ilişkileri neredeyse "köprüleri atma" noktasına getirdi. Çin'in resmi kanalı Çin Küresel Televizyon Ağı'nın (CGTN) İngiltere'de yayın lisansının iptal edilmesine karşılık Pekin de ülkede BBC World News'u koşulsuz yasakladı.

Uygur bölgesindeki hak ihlalleri iddialarına yer veren ve bu nedenle Çinli yetkililer tarafından "yalan haber yapmak" ile suçlanan BBC'nin Çin'de yasaklanması iki ülkenin dışişleri bakanlıkları arasında karşılıklı atışmalara neden oldu.

MEDYA KOZU

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Çin'in bu kararıyla "Medya ve internet özgürlüklerinde en ağır kısıtlamalara sahip ülke" imajını güçlendirdiğini iddia etti. Raab, "Çin dünya nezdinde itibarına daha fazla zarar veriyor" ifadelerini kullandı. Çin Dışişleri Bakanlığı ise İngiltere’nin CGTN yayın lisansını iptal etmesini "çifte standart" olarak yorumladı ve İngiltere hükümetini hatasını düzeltmeye çağırdı.

BBC'den yapılan açıklamada da kurumun dünyada en çok güvenilen ve dünya çapında adil, tarafsız yayıncılık yapan uluslararası haber kanallarından biri olduğu savunuldu. Çinli yetkililer ise BBC'yi ülkedeki Covid-19 salgınıyla ilgili de "yalan haber" yapmakla suçlamış ve kanaldan özür dilemesini talep etmişti. Söz konusu tartışmaya ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price de dahil oldu. Price, "Pekin liderlerinin yanlış bilgileri teşvik etmek için özgür medyayı hedef alması rahatsızlık verici" dedi.

'SAVAŞA HAZIRIZ'

Bir başka diplomatik kriz ise Rusya ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında sürüyor. Rusya'dan AB'ye "İlişkileri koparmaya hazırız" resti geldi. Rus muhalif lider Aleksey Navalni'yle ilgili AB'nin yaptırım uygulaması halinde "İlişkileri sonlandırırız" çıkışı yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un "Barış istiyorsan savaşa hazır olman gerek" sözleri de tartışma konusu oldu. Lavrov'un "Herhangi bir alanda ekonomimiz için risk oluşturacak yaptırımlar uygulandığını görürsek ki durum bu. Kendimizi dünyadan soyutlamak istemiyoruz, ancak buna hazır olmalıyız. Barış istiyorsan, savaşa hazır olman gerek" şeklindeki açıklamasının AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in bu ay başındaki Moskova'ya ziyareti sonrası gelmesi dikkat çekti. Borrell, ziyaret sonrası "Rusya giderek Avrupa’dan bağını koparıyor' demişti.

ALMANYA İLİŞKİLERİN BOZULMASINA KARŞI

Almanya'yla 10 milyar avroluk doğal gaz hattı projesi Kuzey Akım-2'nin işbirliğini yürüten Rusya'nın AB'ye yönelik "İlişkileri sonlandırırız" tepkisine jet yanıt geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas basın toplantısında Moskova'yla söz konusu gerilimin yanı sıra Kuzey Akım-2 projesi ilişkilerini korumak istediklerini belirtti. "Rusya’daki olaylar nedeniyle bu ülkeyle daha fazla iş yapamayız deniyor. Köprüleri yakmanın sadece yanlış değil aynı zamanda tehlikeli olduğuna inanıyorum" diyen Maas, projenin iptalini isteyen tarafları da "çifte standart uygulamak" ile suçladı. Maas, "Bazı ülkeler inşaata karşı çıkarken bir yandan da Rusya’dan petrol ithalatını artırıyor. Projenin iptali söz konusu olursa bunun Avrupa’nın Rusya'ya dair beklentileri açısından ne anlama geldiği hesap edilmeli" dedi.