Yasal izinler ile yok edilen 12 bin yıllık Dipsiz Göl kurtarılmaya çalışılıyor. Göle yandaki dereden su verilmeye başlandı

Dipsiz Göl'e su verilmeye başlandı

Gümüşhane’nin Taşköprü Yaylası’nda yasal izinle yapılan define kazısı sonucu yok olan, Buzul Çağı’ndan kalma 12 bin yıllık Dipsiz Göl’ün eski haline dönüştürülmesi için başlatılan çalışmada, suya dayanıklı kireçli ve killi toprak dökülerek silindirle tabanı hazırlanan göl alanına, yandaki dereden su verilmeye başlandı

Gümüşhane merkeze bağlı Dumanlı Köyü sınırları içerisinde yer alan Taşköprü Yaylası’nda kaynağı ve akarı olmayan göl, doğal güzelliğiyle biliniyordu. Define söylentisi üzerine Gümüşhane Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün izniyle bu ayın başında gölün suyu tahliye edilmiş, iş makineleriyle kazı başlamıştı.

DHA'da yer alan habere göre beş gün süren ve herhangi bir bulguya ulaşılamayan kazıda, bölgede bir dönem kalan Roma İmparatorluğu’nun Anadolu’daki dört büyük lejyonu arasında gösterilen 15’inci Apollinaris lejyonunun var olduğuna inanılan hazinesi aranmıştı.

Kazı sonucu 12 bin yıllık Dipsiz Göl’ün yok edilmesi, akademisyen ve tarihçilerin tepkilerine neden olmuştu.

Göl yok olduktan sonra soruşturma

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise, kazı sonucu doğal yapısı bozulan göl alanının doğal sit alanı ilan edileceğini ve gölün eski haline kavuşturulacağını açıklamıştı.

Tepki çeken kazıyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gümüşhane Valiliği tarafından başlatılan çifte soruşturma kapsamında; Kültür ve Turizm İl Müdürü Hüseyin Ateş, Müze Müdürü Elif Öktem ile müze müdürlüğü çalışanı Yunus Ağa, açığa alınmıştı. Gümüşhane Valiliği’nce de kazı izni raporunun özensiz hazırlandığı açıklanmıştı.

Kazı sonrası toprak doldurularak, kapatılan Dipsiz Göl’ün eski haline dönüştürülmesi için harekete geçildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca ‘doğal sit alanı’ ilan edilmesi yönünde çalışma başlatılan göl için alana dökülen dayanıksız toprak çıkarıldı. Yerine ise suya dayanıklı kireçli ve killi toprak döküldü. Silindirle tabanı hazırlanan göl alanına, yandaki dereden su verilmeye başlandı. Göl alanı doldurulduktan sonra suyun alanda kalıp, kalmayacağı gözlenecek.