İsrail’in Filistinli sivillere yönelik gerçekleştirdiği saldırılarda, aralarında çocukların da bulunduğu onlarca kişi hayatını kaybetti. Filistin, İsrail, Türkiye’deki siyasi partiler ve hak örgütleri emperyalizme karşı mücadele çağrısı yaptı.

Direnen Filistin'e selam olsun

Özde Çelikbilek

İsrail polisinin Filistinlilere Doğu Kudüs'de Mescid-i Aksa'da saldırmasıyla başlayan gerilim Gazze Şeridi'ne taşındı. İsrail ordusunun pazartesi gecesi başlattığı hava saldırıları, dün de devam etti. Sivillerin hedef alındığı hava saldırılar sonrasında Gazze Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, toplam can kaybının 28 kişi olduğu, yüzden fazla kişinin de yaralandığı belirtildi. Bakanlık hayatını kaybedenler arasında 9 çocuğun da olduğunun altını çizdi.

Pazartesi günü hayatını kaybeden 7 kişinin Beyt Hanun bölgesindeki bir apartmanda olduğu belirtildi. Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Sözcüsü Rupert Colville, Filistin Kızılayı’na göre, çoğunluğu İsrail güvenlik güçlerince olmak üzere, Doğu Kudüs'te 7-10 Mayıs arasında 915, Batı Şeria'da da 200 kişinin yaralandığını aktardı. Colville, "Doğu Kudüs ve İsrail de dahil olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarında şiddet olaylarının tırmanmasından derin endişe duyuyoruz. Her türlü şiddeti, şiddete teşviki, etnik ayrımcılığı ve provakasyonları kınıyoruz" ifadeleri kullandı.


Saldırılara ilişkin Filistin Halk Kurtuluş Cephesi yaptığı açıklamada, işgalin zulmüne karşı direnen Filistin halkına selam gönderilirken, “Gazze ve işgal altındaki topraklarda dökülen kanlar işgalcilere lanet olmaya devam edecek” denildi. İsrail Komünist Partisi ve Demokratik Görüş ve Eşitlik Partisi, saldırılara ilişkin yapılan ortak açıklamada, "İşgalcilerin suçları, Filistin halkının cesaretini kıramayacaktır" denildi.

Emperyalizm mutlaka yenilecek

Türkiye'deki siyasi partilerden, hak örgütlerinden ve sosyalistler, işgalci güçlere ve onların emperyalist işbirlikçilerine karşı mücadele çağrısı geldi.

SOL Parti: "Ortadoğu’yu kana bulayan ABD-İsrail emperyalizmi, yıllardır sürdürdüğü bağımsızlık mücadelesinde Filistin halkının direnişini kıramadı. İsrail’in üm askeri gücüne karşı, dünyaya örnek olan Filistin devrimcilerinin mücadelesi bütün coğrafyaya örnek oldu. Bu mücadele, emperyalizmin yok etme pratikleriyle engellenemez. Katil İsrail devleti, geçmişte olduğu gibi bugün de Doğu Kudüs’te savunmasız halka saldırarak Filistin topraklarında kendi meşruiyetini sağlayamayacak.

İsrail devletinin direnen Filistin halkının mücadelesini kırmak için sürdürdüğü saldırılar başarılı olamayacak. Dünyanın her yerinde direnen halkların mücadelesi emperyalizmi yenecek"

EMEP: "İşgalci İsrail Devleti saldırılarına derhal son vermelidir. İşgal ettiği Doğu Kudüs’ten ve diğer bölgelerden çekilmelidir. İşgalci ve saldırgan İsrail Devletini destekleyerek cesaretlendiren başta ABD olmak üzere emperyalist devletler desteklerini durdurmalıdır. İşgal edilmiş topraklarını savunan Filiskin halkının yanındayız. Filistin halkıyla enternasyonal dayanışma gösteren Denizlerin yolundayız."

TKP: "Emperyalizm, bir halkı adeta boğmaya çalışmaktadır.Türkiye Komünist Partisi Filistin halkının yıllardır süren direnişinin, meşru bağımsızlık ve egemenlik taleplerinin daima yanındadır. İşgalciler kaybedecek, Filistin halkı kazanacak!"

Halkevleri: "Memleketlerini siyonizme ve emperyalizme karşı savunan Filistin halkının yanındayız. Şeyh Cerrah Filistin’dir, Filistinlilerindir. Filistin toprağı Kudüs’ü, İsrail devleti ile yapılan uluslararası antlaşmalarda “İsrail’in başkenti” olarak kabul eden AKP, Filistin’i ve Filistin halkını savunamaz"

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu saldırıların ardından "İsrail’in yaptığı katliamdır" değerlendirmesi yaptı. Kılıçdaroğlu, "Erdoğan’a açık çağrı yapıyorum; BM’yi daha etkin olmaya zorlayacak girişimleri derhal başlat!" dedi.

ABD'de iktidardaki Demokrat Partili siyasetçiler, İsrail'in işgal altındaki Doğu Kudüs ve Gazze'deki saldırılarına tepki göstererek Başkan Joe Biden yönetimine harekete geçme çağrısı yaptı. Partinin sol eğilimi önde gelen siyasetçilerinden, Temsilciler Meclisi Üyesi Alexandria Ocasio-Cortez de İsrail'in aileleri şiddet kullanarak tahliye etmesini kınadı ve Filistinlilere dayanışma mesajı verdi.

***

direnen-filistin-e-selam-olsun-874862-1.

► 12 NİSAN

• İsrail polisi ramazan ayının başlamasıyla Şam Kapısı önünde yer alan oturma alanlarını barikatlarla kapattı. Barikatlar kurulduktan sonra 12 gün boyunca İsrail polisi, Filistinlilere müdahale etti.

► 25 NİSAN

• Filistinli gençler, Şam Kapısı önündeki oturma alanlarına kurulan ve kentte gerginliğine neden olan barikatları kaldırdı, İsrail polisi ise önceki günlerin aksine Filistinlilere müdahale etmedi.

• Filistinlilerin kutlamalarda Filistin bayrakları açması üzerine İsrail polisi, bayrakları zorla toplayarak alandakileri Şam Kapısı’ndan uzaklaştırdı.

• İsrail ordusu, işgal altındaki Kudüs`teki Mescid-i Aksa`nın kapılarından Şam Kapısı`na çekilmesinin ardından orada bulunanlara müdahalede bulundu.

• Tüm bu günlerde Ultra- Ortodoks Lehava grubuna mensup yüzlerce Yahudi, "Araplara Ölüm" sloganlarıyla, çok sayıda Filistinlinin toplandığı Şam Kapısı'na doğru yürüyüşler düzenledi, Filistinlilere karşı kışkırtıcı söylemlerde bulundu.

► 7 MAYIS

İsrail güçleri, Mescid-i Aksa’ya girdi. Burada toplanan Filistinlilere ses bombaları ve plastik mermi ile saldırdı. 205 kişi yaralandı, 88 kişi hastaneye kaldırıldı.

► 8 MAYIS

İsrail polisi toplananlara yeniden saldırdı. Aralarında bebek ve çocukların olduğu 90 kişi yaralandı.

► 9 MAYIS

Polis Mescid-i Aksa’da toplananlara plastik mermi ve gazla müdahale etti, 10 kişi yaralandı.

► 10 MAYIS

• İsrail güçlerinin Filistinlilerin evlerine ve Mescid-i Aksa’da ibadet edenlere dönük saldırılarıyla tırmanan gerilim devam etti. 331 kişi yaralandı.

• Filistin direniş grupları, işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa ile Şeyh Cerrah Mahallesi'ndeki polisleri çekmesi ve gözaltına alınan Filistinlileri serbest bırakması için İsrail'e yerel saatle 18.00'e kadar süre tanıdı.

• Filistin direniş örgütleri, Gazze şeridine 6 roket attı. Bunun üzerine sirenler çalınmaya başladı. İsraillilere sığınaklara gidin çağrısı yapıldı.

• Burak Duvarı'nda toplanan ultra Ortodoks Yahudiler, İsrail saldırıları sonucu Mescid-i Aksa'da çıkan yangını şarkı söyleyerek ve dans ederek kutladı.

• Saldırıların durmasını isteyen birçok insan sokağa çıktı. Barış isteyenlere polis müdahale etti.

• İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'den Kudüs'e roket atılarak kırmızı çizginin aşıldığını söyledi. Hava saldırısı başlattı.

► 11 MAYIS

• İsrail saldırılara devam etti. Tarım arazileri ve sivilleri hedef aldı. Yüzlerce kişi yaralandı, aralarında çocukların bulunduğu 28 kişi hayatını kaybetti.

• Tel Aviv'in güneydoğusundaki Lod kentinde İsrailli silahlı bir kişinin ateş açması sonucu yaralanan 3 Filistinliden biri hayatını kaybetti.

• Gazze'deki direniş grupları, İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırılarının ardından 'Kudüs'ün Kılıcı' adını verdikleri operasyonları başlattıklarını duyurdu. İsrail uçakları, Gazze Şeridi'nin orta kesimlerindeki Deyr el-Belah kentinde Hamas'a bağlı El-Salah el-Hayriyye Derneğine ait okulu vurdu. Saldırı sonucu okulda büyük hasar meydana geldi.

• Birleşmiş Milletler: Doğu Kudüs'te 7-10 Mayıs arasında 915, Batı Şeria'da da 200 kişinin yaralandığını aktardı.

***

ABD İsrail’e desteğini yineledi

İsrail güçlerinin Filistinlilere yönelik saldırısına ABD cephesinden de açıklamalar geldi. ABD'de Pentagon sözcüsü John Kirby, Hamas'ın roket saldırısına değinerek; "İsrail'İn kendini savunma hakkına saygı gösteriyoruz. İşbirliğine açığız" dedi. Açıklamada hayatını kaybeden Filistinlilere yönelik bir ifade kullanılmadı. Öncesinde Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki de, Doğu Kudüs’teki şiddet olaylarından endişe duyduklarını belirtirken, İsrail’i kınamaktan kaçınmıştı. Öte yandan ABD merkezli, İnsan Hakları İzleme Örgütü Filistin ve İsrail sorumlusu Ömer Şakir Twitter adresinden yaptığı açıklamada, İsrail ve Filistin’de ciddi insan haklarıyla birlikte büyük bir gerilim yaşandığını kaydetti. Şakir, “Şeyh Cerrah Mahallesi’ndeki planlı tahliye operasyonları, milyonlarca Filistinlinin maruz kaldığı apartheid gerçeğini teyit ediyor” ifadesini kullandı.

***

Türkiye’den gecikmeli hamle

Türkiye, Arap Birliği ve İran'dan İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırıları ve Filistinlilere yönelik müdahalelerini kınayan açıklamalar geldi. Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmet Ebu Gayt tarafından yapılan açıklamada “İsrail’in Kudüs’teki ihlalleri ve hükümetin Filistinlilere ve Araplara düşman olan aşırılık yanlısı Yahudilere toleransı bu durumun ateşlenmesine neden oldu” denildi. İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, Siyonist rejimin saldırıları ve işlediği savaş suçu, uluslararası hukukun temel ilkelerine aykırıdır” ifadelerini kullandı.

Öte yandan İsrail'in Filistin'e düzenlediği saldırıların ardından Ankara'dan dikkat çeken bir karar geldi. Türkiye'nin Antalya Diplomasi Forumu çerçevesinde düzenlenecek bir etkinliğe katılması için İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz'e daha önce gönderdiği daveti geri çektiği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, davetin geri çekildiği bilgisi İsrail tarafına Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği vasıtasıyla iletildi. İletilen notta davetin iptaline gerekçe olarak son dönemde İsrail’in Filistinlilere yönelik artan ihlal ve saldırıları gösterildi.