Direnen işçiler davayı kazandı
Fotoğraf: Evrensel

Aycan KARADAĞ

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Termokar Isıtma, Soğutma ve Klima Sistemleri A.Ş. fabrikasında sendikal hakları için 5 yıldır direnen işçiler kazandı.

Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir Şubesi, fabrikada 2017 yılı kasım ayında başlattığı örgütlenme çalışmasını 2018 Nisan’da sonuçlandırdı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yetki tespiti başvurusu yaptı.

İşveren ise karara itiraz etti. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, nisan ayında kesin kararını verdi. Yargıtay, sendikanın işyerinde yetkisini kabul etti.

Süreçte işveren yetki tespiti başvurusunun yapıldığı gün o yönetici yakınlarından oluşan yaklaşık 30 kişinin SGK’ye kayıt üstünde girişini yaparak sayı çoğunluğunu değiştirmeye çalıştı. İşveren ayrıca 5 yıllık sürede sendika üyesi 40’a yakın işçiyi işten çıkarttı. Ayrıca işveren, pandemi süreci ile beraber sendika üyesi öncü işçileri, ücretsiz izine çıkararak yerlerine ücretlerinin bir kısmı İŞ-KUR tarafından ödenen sığınmacıları çalıştırdı. Sendikanın başvurusu sonucu Manisa Valiliği’nci yapılan teftiş sonucunda işverene ücret farkı, sendikal tazminat hakları için dava açıldı. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi, işçilere ücret farkı ve sendikal tazminat haklarının verilmesine karar verdi. Bu karar pandemi sürecinde, hak ihlallerine karşı emsal karar olarak kayıtlara geçti.

Birleşik Metal İş Sendikası İzmir Şubesi Ali Çeltek, “Kazandık… Şirket yönetimiyle toplu iş sözleşme görüşmelerine bir an önce başlamak istiyoruz” dedi.