Farplas işçisi kadınlar, 8 Mart’ı direniş alanında karşılıyor. Direnişçi işçilerden Betül Oral, “En öndeyiz çünkü en çok emeği sömürülen bizdik. Şimdi en çok bizden korkuyorlar. Biz kadınları susturamayacaklar” diyor.

Direnen kadın işçileri susturamazlar

HABER MERKEZİ

Kadınlar bugün emeklerine sahip çıkmak için de alanlarda. Fabrikaların önünde hakları için direnen kadın işçiler, 8 Mart’ta dayanışmayı büyütme çağrısı yapıyor. Farplas işçisi Betül Oral, “En çok biz kadınlardan korkuyorlar ama bizi susturamayacaklar” diyor. Doç. Dr. Feryal Saygılıgil ise geleneksel sendikal anlayışı dönüştürebilmek için kadın işçi direnişleriyle dayanışmanın önemine dikkat çekiyor.

Emek Çalışmaları Topluluğu’nun 2022 Ocak-Şubat Grev Dalgası raporuna göre, yalnızca son iki ayda, ülkedeki farklı sektörlerde toplam 108 grev tespit edildi. Farplas, Pas South ve kazanımla sonuçlanan Alpin Çorap direnişlerinde kadın işçiler ön plana çıktı.

KADINLAR EN ÖNDE

Kocaeli’nde bulunan Farplas fabrikasında ücret artışı talep ettikleri ve sendikalaştıkları için işten çıkarılan 150 işçiden biri de Betül Oral. 27 yaşındaki Oral, “Kadınlar olarak önde olmamız gerekiyordu” diye konuşuyor, “Çünkü en çok emeği sömürülen, en çok baskı gören kadınlardı.”

Kadınların eylem sürecinde birbirine daha çok destek olduğunu söyleyen Oral, şöyle devam ediyor: “Direnirken en önde biz varız, en çok bizim sesimiz çıkıyor. Hiçbir şekilde bizi susturamıyorlar. En çok korktukları, şikâyetçi oldukları da biziz. Ben bir kadın olarak yağmur çamur demeden sürdürdüğüm emek mücadelesiyle gurur duyuyorum. İşten atılan tüm kadın arkadaşlarım adına konuşuyorum. Biz eşit ücret diyerek başladığımız bu yola sendikalaşma ile devam ettik. Sendikalaşma bizim anayasal hakkımız, biz bu hakkımızı kullandığımız için atıldık.”

HERKESI BEKLİYORUZ

Feministlerin ve kadın örgütlerinin dayanışma ziyaretlerine de dikkat çeken Oral, “Bizi desteklediklerini görmek gerçekten çok mutluluk verici. Bize her seferinde yalnız olmadığımızı hissettiriyorlar. Sesimizi duyurabilmemiz bizim için çok önemliydi, artık duyurabildiğimizi düşünüyoruz. Bu dayanışmanın daha da büyümesini diliyoruz. Bu yıl 8 Mart’ı fabrikanın önünde coşkuyla kutlayacağız, tüm kadınları buraya davet ediyoruz. Erkek egemenliğinin son bulduğu bir dünya isteyelim hep beraber” ifadelerini kullanıyor.

DAYANIŞMANIN ÖNEMİ

Feminist Sosyolog Feryal Saygılıgil ise hakları için direnen kadın işçilerle dayanışmanın önemine dikkat çekiyor. Doç. Dr. Saygılıgil, şunları söylüyor : “Kadın işçilerin önde oldukları en önemli deneyim, örgütlenmenin dinamikleridir. Özellikle Novamed Grevi bize bunu gösterdi. Kadın hareketinin kadın işçilerle bir araya gelmesi, bizzat öznelerin seslerine kulak vermesi, geleneksel sendikal anlayış için de yeni stratejiler belirleme zorunluluğunun dayatılması açısından önem taşıyor. Bu, kadın hareketi ve sınıf dayanışması için bir gereklilik olarak görülmeli. Feministlerin yıllarca dile getirdikleri ‘bedenimiz, emeğimiz, kimliğimiz bizimdir’ sloganı, kadın işçilerin taleplerinde vücut buluyor.