Direnerek kazanacağız

ANIL VARLI

Bursa’nın Yenişehir İlçesi Kirazlıyaylı Köyü’nde çinko, kurşun maden işleten Meyra Madencilik tarafından yapılmak istenen flotasyon tesisine (cevher zenginleştirme) karşı Kirazlıyayla köylüsünün mücadelesi sürüyor. Direnişe destek olan çevre köylerden birçok yurttaş bölgeye gitti. Şirket yaklaşık bir haftadır halkın tüm tepkisine rağmen inşaat çalışmalarını sürdürüyor. İnşaat çalışmalarının yapıldığı bölgeyi tamamen kuşatma altına alan jandarma köylüleri bölgeye sokmuyor.

Direnişe destek için TMMOB’a bağlı odalar, Bursa Barosu, Bursa Türk Tabipler Odası, DOĞADER ve KESK üyeleri de köye gitti. Son olarak bölgeye Balcı köyü kadınları yürüyüş yaparak desteğe gitti. Yolda jandarma tarafından çevirilen kadınlar farklı yollardan köye giriş yaptı.

Kirazlıyayla direnişçilerinden Emine Çip, “Direnişimiz desteklerle büyüyor. Kendi köyümüze giremez olduk. Kendi köyümüzde terörist olduk. Bir şirket devletle bu kadar işbirliği nasıl yapabilir? Devlet işi değil ki bu özel şirketin işi. Onların yüzünden tüm köyü kapattılar, her yeri kestiler” dedi.

Para için köyümüzü vermeyiz

Barcın köyünden Kirazlıyayla’ya destek için giden Nurcan Çoban ise “Biz bütün çevre köylerinde yaşayanlar olarak bu projeye karşıyız. O yüzden Kirazlılyayla'ya destek için gittik. Maden bölgesinden toplu şekilden geçmemize izin verilmedi. Teker teker geçebildildik. Köye destek için gitti. Çiftçilikle uğraşıyoruz, siyanür istemiyoruz köyümüzde. Derelerimiz köylerimizin içinden geçiyor. Zehirlenmesini istemiyoruz. Çocuklarımız gelip gidiyor buraya, bu yeşilliğin yok edilmesini istemiyoruz. Para için köyümüzü şirkete vermek istemiyoruz.” ifadelerini kullandı.