Sri Lanka’da ekonomik kriz nedeniyle yerel seçimleri süresiz erteleyen hükümete karşı protestolar başladı. Sosyolog Kardirgamar, seçimlerin iptal edilmesinin sebebinin iktidarın kaybetme korkusu olduğunu söyledi.

Direniş alevlendi
Fotoğraf: WSWS

Umur SERDAROĞLU

Ülke tarihinin en büyük ekonomik krizinin yaşandığı Sri Lanka’da halk tyeniden sokaklara çıktı. Ekonomik kriz bahanesiyle 9 Mart’ta gerçekleştirilecek yerel seçimleri süresiz olarak erteleyen atanmış Cumhurbaşkanı Ranil Wickremesinghe’nin kararına tepki gösteren eylemciler, pazar günü Başkent Colombo’da sokakları doldurdu.

Muhalefet partilerinin, öğrencilerin ve sendikaların da yer aldığı eylemlerde polisin sert müdahaleleri nedeniyle bir kişi öldü 15 kişi yaralandı.


PROTESTOLAR ARTAR

BirGün’e konuşan Jaffna Üniversitesi’nden Sosyolog Ahilan Kadirgamar, ülkenin dört bir yanında gerçekleştirilen protestoların ardından istifa eden eski Cumhurbaşkanı Gotobaya Rajapaksa yerine atanan Ranil Wickremesinghe’nin, eski Başbakan Mahinda Rajapaksa’nın liderliğindeki sağcı parti SLPP ile birçok bölgeyi kaybedecekleri korkusuyla seçimi ertelediğini ifade etti.

Protestoların devam edeceğini belirten Kadirgamar şöyle konuştu:

“Wickremesinghe seçilmiş bir cumhurbaşkanı değil, parlamentoda çoğunluğa sahip SLPP tarafından atanmış biri. Wickremesinghe atandığında parlamento üyesi bile değildi. Bu yüzden seçimi yapmamak için böyle bahane sunuyorlar. Azınlık durumuna düşeceklerini biliyorlar. Ancak seçimleri yapmadığı takdirde protestolar artacak.”