Patronun düşük zam dayatmasını kabul etmeyip 2022 yılının başında iş durdurarak 2 bin 500 lira zam alan İstanbul’un Beylikdüzü ilçesinde bulunan Alpin Çorap’ta 30 işçi işten atıldı.

Direniş fişeğini yakan işçilere kıyım
Fotoğraf: Eren Ergine/Evrensel

EMEK SERVİSİ

Düşük ücretlere karşı yılbaşında başlayan ve önemli kazanımlar elde edilen çorap sektöründe işaret fişeğini yakan Alpin firması işçilerinden 30’u işten çıkarıldı. İşçiler direnişten sonra Deri Dokuma ve Tekstil İşçileri Sendikası’nda (DERİTEKS) örgütlenmeye başlamıştı.

İstanbul Beylikdüzü’nde faaliyet gösteren Alpin Çorap firması 30’a yakın işçiyi küçülmeye gideceği gerekçesiyle işten çıkardı. DERİTEKS Avrupa Yakası Temsilcisi Veysel Arslan işten çıkarmaların kışın yapılan direnişten kaynaklı olduğunu, sendikalaşma sürecinin ise engellenmek istendiğini anlattı. Arslan “Ücret talebiyle yapılan eylemlerde kazanım elde edildiğinde bize diş bileyeceklerini biliyorduk. Burada örgütlenme aşamasındayız. 30 arkadaşımız sendikalı. İlk çıkarılan işçi makine bakım ustası. Bir atölyedeki en önemli eleman. Küçülmeye gidileceği zaman bile en son çıkarılacak işçidir. İlk sendikalı olan arkadaşımız oydu. İşten çıkarmaya onunla başladılar. Görevi gereği bütün katları gezen bir arkadaşımızdı. Bundan rahatsızlık duymuş olabilirler” dedi.

Alpin firmasının sektörde belirleyici olması açısından önemine değinen Arslan “İlk eylem burada yapılmıştı. Sonra yayıldı. Ücretlerin belirlenmesi, koşullar konusunda hacmi çalıştığı firmalar açısından diğer fabrikalardaki işleyişi de belirleyen bir firma. Diğer işyerlerine de yayılacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Arslan hukuki süreci başlattıklarını ve Alpin’in iş yaptığı Decathlon, Lacoste, Marks&Spencer gibi markaların yönetimlerine mektup yazdıklarını belirterek “Arkadaşlarımız tüm haklarını aldı. Ancak bizim işe iade talebimiz var. Alpin’in çalıştığı firmalarla görüşeceğiz. Sendikalı olmak bir hak” diye konuştu.

İşçilere göre ise 100 kişilik işten çıkarma listesi var.