Antalya’da mermer ocağına karşı direnirken gözaltına alınan bölge halkı hukuki mücadeleyi kazandı. Mahkeme mermer ocağının bölgeye zarar vereceğini belirterek ÇED gerekli değildir kararını iptal etti.

Direniş hukuk kazanımıyla taçlandı
Ormanı koruyan bölge halkından 30 kişi gözaltına alınmıştı. (Fotoğraf: BirGün)

Gökay BAŞCAN

Antalya’nın Manavgat ilçesi Kırkkavak köyünde mermer ocağına karşı direnen bölge halkı açtıkları davayı kazandı. Antalya 5. İdare Mahkemesi çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararını iptal etti.

Taşkütüphanesi Madencilik, ülkenin önemli biyoçeşitliliğe sahip alanlarından Kırkkavak köyünde mermer ocağı açmak için başvuruda bulundu. Bölge halkının iddiasına göre, köy muhtarı yurttaşları bilgilendirmediği için şirket sessiz sedasız 2018 yılında çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı aldı.

DAVA AÇILMIŞTI

Uzun süre harekete geçmeyen şirket, bu yıl başında faaliyete başlamak için ormanlık alana dozerle girdi. Mermer ocağını bölgede istemeyen 11 köyün halkı bir araya gelerek şubat ayında gün ağaçları katleden ve maden sahasına yol açmak için çalışan dozeri alandan çıkardılar. Protesto sırasında jandarmayla karşı karşıya kalan bölge halkından 30 kişi gözaltına alındı. Jandarmadaki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Fiili mücadelesini sürdüren bölge halkı aynı zamanda karara dava açtı. Bölge halkı ÇED gerekli değildir kararının iptalini istedi.

KAMU YARARI YOK

Davanın görüldüğü Antalya 5. İdare Mahkemesi, hazırlanan bilirkişi raporu doğrultusunda bölge halkının itirazlarını haklı buldu. Mahkeme ÇED gerekli değildir kararının hukuka, mevzuata ve kamu yararına uygun olmadığını belirtti.

Kararda şunlar öne çıktı:

•Flora, fauna, tarım ve su kaynakları açısından proje tanıtım dosyasında önemli eksiklikler var.

•Proje sahasında antik dönem yapı kalıntılarına ait blok taşlara rastlandığı, bu kalıntıların vaziyet planında "Pasa 1" alanında kaldığı, söz konusu kalıntılar açısından ilgili kurul tarafından herhangi bir çalışmanın henüz yapılmamış olduğu görüldü.

•Hayvancılıkla ilgili yeterli değerlendirmeler bulunmuyor.

•Kararı değerlendiren Antalya Beşkonaklılar Birlik ve Beraberlik Derneği Başkanı Hakan Halim Okudan, “Bu karar bölgemiz için emsal hukuki karar olmuştur. Beşkonak Köprülü Kanyon bölgesinde verilecek hiç bir projede ÇED gerekli değildir denilemeyeceğini de göstermiştir” dedi.