Başlattıkları direnişle çevre katliamına yol açacak ‘Yeşil Yol’ projesini durduran Rizeliler bu kez de kazma küreğe sarıldı ve yetkililerin ilgilenmediği mevcut yolları tek başlarına onardı

Direnmekle yetinmeyip yolları bile onardılar!

Doğu Karadeniz’de sekiz ilin yaylalarını birleştirme gerekçesiyle başlatılan Yeşil Yol’a karşı yaptıkları direnişleri zaferle sonuçlanan bölge halkı şimdi de mevcut yolların bakımı için kolları sıvadı.

Yaylaların zaten yolu olduğuna dikkat çekerek her defasında ‘Mevcut yayla yollarının bakım ve onarımı yapılsın’ diyen Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi sakinleri, çağrılarına yanıt alamayınca Samistal yaylasına çıkan en kısa güzergâh olan Palovit Vadisi’nde kazma küreklerle işe koyuldu, yolun bakımını kendi imkânlarıyla yapmaya başladı.

Fırtına İnisiyatifi üyelerinin de destek verdiği çalışmaya katılanlar tam üç saatlik bir çalışmayla yoldaki çamurlu alanları temizledi, çukurlu yerleri taşıdıkları taşlarla doldurarak üzerini toprak kapladı. Bakım çalışması sırasında yoldan geçen araçlar da alkışlarla tempo tuttu.

‘HALKA DANIŞILMALI'
Bölgede tur rehberliği yapan Uğur Biryol, karar mercilerinin yerel halkın yaşam alanları hakkındaki taleplerini göz ardı etmesini eleştirdi. Biryol, şu ifadeleri kullandı; “Mevcut yayla yollarının toparlanması ve onarılmasını istiyoruz. Palovit, Amlakit ve Samistal yolundayız. Bu yolun bakımı güzel bir şekilde yapılırsa insanlarımız Çamlıhemşin’den Samistal yaylasına çok kısa bir sürede ulaşabilecek. Mevcut bir yolun bakım ve onarımını yapmaktansa milyonlarca lira harcayarak yükseklerde etütsüz ve plansız bir şekilde yeni yollar açmak Yeşil Yol'da temel olarak karşı durduğumuz bir durum.”

‘KATIRLA DA GİDERİZ'
Fırtına İnisiyatifi üyesi Mehmet Demirci ise, çevreyi katledecek 'Yeşil Yol' yerine yaylaların var olan dikey yollarının yapılmasını istedi. Demirci, “Yaylalarda paralel şekilde 2 bin 500 metrelerdeki yollara neden gereksinim duyulduğunu halka anlatsın. Gizli kapaklı ne yapılıyor? Kendi yolumuz yokken yaylaları birbirine bağlamanın anlamı nedir? Elle yol yapıyoruz. Bize ‘Yol istemiyorlar katırlarla gidip gelsinler’ diyorlar. Dedelerimiz zamanında katırlarla gidip geliyordu, gerekirse biz de yaylalara katırlarla gidip geliriz” dedi.

HÂLÂ NÖBET TUTUYOR
Karadeniz’de halkın itirazlarına karşın yapılmak istenen 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki ‘Yeşil Yol’, günler süren direnişle protesto edilmişti. İş makinelerine engel olmak için yaylaya çıkan yolları kapatan, yeri geldiğinde kendilerini bile siper eden yurttaşlar jandarmalar tarafından yerlerde sürüklenmişti. Saldırı kamuoyunda büyük tepki toplamış, jandarmaların önünde ‘Devlet kimdir! Devlet bizim sayemizde devlettir. Ben halkım’ sözleriyle Rabiye Özcan yani 'Havva Ana' direnişin simgesi haline gelmişti.
Direniş zaferle sonuçlanmış, Rize İdare Mahkemesi, ‘eski haline getirilmesi yönünden telafisi güç zararlara neden olabileceğini gözönüne alarak‘ yeni bir karar verilinceye kadar ağaç kesimi işleminin yürütmesini durdurmuştu. Ancak karara rağmen, çok sayıda ağacın kesildiği ortaya çıkmıştı. Bölgede halen nöbet tutuluyor.