SeraPool işçileri, İmbat işçisi madenciler, açlık grevini sürdüren cam işçileri, Anadolu Adalet Sarayı’nda adalet arayan taşeron işçileri…Yüzlerce işçi yeni yılı direnişte karşılıyor

Direnmeye devam...

Türkiye’nin dört bir yanında yüzlerce işçi yeni yılı direnişte karşılıyor. SeraPool işçileri, Soma İmbat Madencilik’te işten atılan madenciler, Adana Seyhan PTT işçileri, Kristal-İş Genel Merkezi’nde açlık grevini sürdüren cam işçileri, sendikal hakları için mücadele eden Dersim Munzur Su işçileri ve Anadolu Adalet Sarayı’nda işlerine geri dönmek, haklarını alabilmek için direnen taşeron işçileri de yeni yılı direnişte karşılayan işçiler arasında.

Dersimli işçiler grevde
Dersim’in Ovacık ilçesinde bulunan Munzur Su Fabrikası’nda DİSK Gıda-İş Sendikası’na üye işçilerin sendikalarının tanınması ve toplusözleşme taleplerinin karşılanması için başlattıkları fiili grev, bugün 64’üncü gününe girdi. Grevdeki işçilerle dayanışma amacıyla başlatılan gıda yardımı kampanyasına işçiler ve Dersimli esnaflar büyük ilgi gösterdi. Munzur Su patronları daha önce işçilerin taleplerini kabul edebileceklerini, ancak sendikayı istemediklerini söyleyerek fabrikayı geçici olarak kapattıklarını duyurmuş, işçiler ise “Sendikamızı tanıyın” diyerek direnişi sürdürme kararı almıştı.

SeraPool işçisi kararlı
İstanbul Pendik’te kurulu SeraPool Fabrikası’nda çoğu kadın olan DİSK Cam Keramik-İş Sendikası’na üye işçilerin direnişi 203 günü geride bıraktı. İnsanlık dışı çalışma koşullarının olduğu fabrikada 100’den fazla işçi sendikalarının tanınması ve atılan arkadaşlarının geri alınması talebiyle iş bırakmış, ardından işten atılmıştı. Patron direnişteki işçilere ‘yasadışı grev’ iddiasıyla dava açmış, mahkeme patronu haksız bulmuştu. İşçilerin açtığı işe iade davası ise sürüyor.

PTT’de sendika mücadelesi
Adana PTT Başmüdürlüğü taşeronu Mersin Çağdaş Turizm işyerinde çalışan işçiler Nakliyat-İş Sendikası’nda örgütlenmiş, bunu hazmedemeyen patron 4 işçiyi keyfi gerekçelerle işten atmıştı. İşçiler baskılara rağmen 19 Kasım’dan bu yana direnişlerini sürdürüyor. Bugün direnişin 43’üncü gününde basın açıklaması yapacaklarını duyuran işçiler, tüm emek dostlarını kendilerine destek vermeye çağırdı.

***

Kristal-İş işçileri sokağa attı!

İstanbul Beykoz’da bulunan Kristal-İş Sendikası Genel Merkezi’nde açlık grevini sürdüren cam işçilerine sendika yönetiminin talimatıyla çevik kuvvet saldırdı. Polis zoruyla binanın dışına atılan işçilerin pankart ve dövizleri de söküldü. Sendikalarına tepki gösteren işçiler, binanın önünde kar altında direnişlerini sürdürüyor. Mersin’daki Şişecam fabrikalarında işten atılan Kristal-İş üyesi işçiler, günlerce direnişlerini sürdürmüş, seslerini duyuramayınca açlık grevine başlamıştı. İşçiler, sendika genel merkezinin kendilerine destek vermemesi üzerine İstanbul’a gelerek direnişi Kristal-İş Genel Merkezi’ne taşımıştı.