Erzurum’daki HDP mitinginde şoför Aydın Taşkesen’i diri diri yakmak isteyen saldırganlar görüntülerde açıkça görülmesine karşın olayla ilgili gözaltı bile yok. İHD’ye göre polis saldırıya yol verdi

Diri diri yaktılar ama gözaltı yok

ELÇİN YILDIRAL @elcinyildiral

Erzurum’da diri diri yakılmak istenen HDP şoförü Aydın Taşkesen’in sağlık durumu ciddiyetini korurken saldırganlar ise hâlâ gözaltına alınmış değil. Miting alanında olan İHD Erzurum Şube Başkanı Medeni Aygül, saldırıyla ilgili çarpıcı bilgiler verdi.

Aygül, emniyet güçlerini defalarca uyarmasına rağmen HDP’lileri miting alanının girişini kesen saldırgan gruba doğru yönlendirdiğini söyledi. Aygül, saat sabah 10.00 civarında ellerinde Türk bayraklı olan bir grubun HDP mitinginin yapılacağı İstasyon Meydanı’nın dört yol kavşağında yolu kestiğini belirterek, mitinge gelenlerin alana girmesini engellediklerini kaydetti.

POLİS DİKKATE ALMADI
Polisin tek bir yerden alana giriş verdiğini söyleyen Aygül, “Polis, halkı miting alanına yönlendirirken provokatif grubun arasından geçmesini sağlıyordu. Emniyet güçlerini, emniyet müdürlerini kitlenin provokatif gruba doğru yönlendirmemeleri, iki tarafın karşı karşıya geleceği konusunda defalarca uyardım. ‘Yapacak bir şey yok, alana tek giriş izni verildi, talimat böyle’ şeklinde yanıt verdiler. Sonuç olarak daha miting başlamadan çok sayıda insan darp edildi. Miting dağıldıktan sonra da kitleye taş ve sopalarla saldırdılar” diye belirtti. Aygül, polislerin saldırıya göz yumduğunu bazılarının da saldırıya eşlik ettiğini belirterek, 100’ün üzerinde insanın çeşitli yerlerinden yaralandığını, çok sayıda araca hasar verildiğini ve 4 aracın yakıldığı bilgisini verdi. Aygül, şoför Aydın Taşkesen’in vücudunda ikinci dereceden yanıklar oluştuğunu ve vücudunda çok sayıda kırıkların olduğunu söyledi.

Aygül, görüntülerde saldıran kişilerin açıkça görülmesine rağmen henüz kimsenin gözaltına alınmadığına da dikkat çekti.

VALİLİĞE SUÇ DUYURUSU
Erzurum HDP Milletvekili Adayı Seher Akçınar Bayar, üçü ağır olmak üzere iki yüzün üzerinde yaralı olduğunu belirtti. Yaşanan saldırılarda güvenlik birimlerinin ihmali olduğunun altını çizen Bayar, mitinge gelen halkın güvenliğini sağlayamadığını hatta bizahiti saldırıları gerçekleştirenlere göz yumduğunu söyledi. Bayar, polisin alana gelen yaklaşık 5 bin kişilik kitlenin geri çevirdiği bilgisini de aldıklarını ifade ederek, somut delil ve görüntülere rağmen tek bir insanın bile gözaltına alınmadığını belirtti. Bayar, valilik ve emniyet güçleri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

HAYATİ TEHLİKEYİ ATLATTI
Aydın Taşkesen’in akrabası ve aynı zamanda DBP Tekman İlçe Başkanı Aydın Durdeniz, Taşkesen’in hayati tehlikeyi atlattığını söyledi. Taşkesen, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yoğun bakım altında tutuluyor.