TCMB verilerine göre, ağustos ayında toplam dış borçlardaki azalmaya karşın, kısa vadeli dış borç tutarlarında artış gözlendi.

Dış borç artıyor vadesi kısalıyor

Merkez Bankası (TCMB) ağustos ayına ilişkin kısa vadeli dış borç istatistiklerini yayımladı. Buna göre toplam dış borçlardaki azalmaya karşın, kısa vadeli dış borç tutarlarında artış gözlendi.

Bu durumun nedenini uzmanlar, "uzun vadeli borç bulmakta zorlanılması sonucu kısa vadeli borç kullanılması" olarak açıkladı.

TCMB verilerine göre Ağustos sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stoku, 2019 yıl sonuna göre yüzde 7,8 oranında artışla 132,8 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Bankaların yurt dışından kullandıkları kısa vadeli krediler, 2019 yıl sonuna göre yüzde 10,3 oranında arttı ve 8,5 milyar ABD dolar oldu. 2020 Ağustos sonu itibarıyla, 1 yıl veya daha az kalmış dış borç stoku, 181,3 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşti.

Söz konusu stokun 16,2 milyar ABD dolarlık kısmı, Türkiye’de yerleşik bankaların ve özel sektörün yurt dışı şubeleri ile iştiraklere olan borçlarından oluştu. Borçlu bazında değerlendirildiğinde, toplam stok içinde kamu sektörünün yüzde 23,4, Merkez Bankası’nın yüzde 11,4, özel sektörün ise yüzde 65,2 oranında paya sahip olduğu gözlenlendi.