Filyasyonda görevli diş hekimleri, görev tanımlarına uygun olmayan işleri yapmaya zorlandıklarını, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinden yoksun çalıştırıldıklarını söylüyor.

Diş hekimleri iş güvenliği istiyor

Emek Servisi

Tüm sağlık emekçileri gibi diş hekimleri de salgın nedeniyle zor günler geçiriyor. Filyasyonda çalıştırılan diş hekimleri, kişisel koruyucu ekipman bulmakta bile zorlanıyor. Görev saatleri belirsiz ve çalışma koşulları kötü. İşçi sağlığı ve iş güvenliğinden yoksun çalıştıklarını belirten hekimler, meslek tanımlarına uymayan görevlendirmelerle karşı karşıya kaldıklarını ve artık tükendiklerini söylüyor.

Sağlık Bakanlığı’na yazı yazan Türk Dişhekimleri Birliği, filasyon ekiplerinde yer alan diş hekimlerinin yaşadıkları sorunları ve taleplerini dile getirdi. Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın pandeminin etkisiyle beklenenden de önce iflas ettiğine vurgu yapılan yazıda, “Ülkemizde şu anda gelinen noktada Bilim Kurulu üyelerinin de belirttiği gibi ipin ucu kaçtı. Gerek kamuda gerekse özelde çalışan diş hekimleri, tükenmişlik sendromunun yanında fiziksel yorgunluk, maddi kayıplar, görev tanımı olmayan, iş sağlığı ve güvenliğine uzak, mesleki tanıma ve onura uymayan görevlendirmelerle karşı karşıya kaldı” ifadeleri kullanıldı.

SORUNLAR SAY SAY BİTMİYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya dün iletilen yazıya göre, filyasyonda görevli diş hekimlerinin sorunlarından bazıları şöyle:
“Toplu ve riskli sürüntüler, gidilen adreslerin belli olmaması, akşam çalışma saatlerinde güvenlik sorunu, kişisel koruyucu ekipmanların temininde ve kalitesinde halen sorun yaşanması, filyasyon ekiplerinin doğru koordine edilmemesi, görev saatlerinin plansız şekilde anlık belirlenmesi sonucu kişilerin çalışma saatlerini bilmemesi, sahadaki diş hekimlerinin dinlenme düzenlemelerinin olmaması, çoğu ilde yemek verilmemesi, çalışma saatlerinin 9.00-23.00 gibi bir zaman aralığında olması, diş hekimlerine belli bir kota verilerek aynı gün tespitlerin yapılıp sürüntünün alınmasının istenmesi, araç temininde sıkıntı yaşanması…”

Diş hekimlerinin sorunları bunlarla da sınırlı değil. Yazıya göre, çoğu bölgede filyasyonda görevli diş hekimlerinden, halk sağlığı uzmanları ile aile hekimlerinin işlerini de yapması bekleniyor. Özellikle havaalanlarında görevli filyasyon ekipleri 7 gün 24 saat küçük ve hijyenik olmayan bir alanda günde 2 bin civarında sürüntü alıyor. İzole ve karantinadaki hastaların takibi de kolluk kuvvetleri yerine filyasyon ekiplerine yaptırılıyor. Bir gün çalışma-bir gün izin kuralına uyulmuyor ve yıllık izinler kullandırılmıyor. Bazı bölgelerde filyasyonda çalışan diş hekimlerine nöbet yazılıyor. Üstelik filyasyonda görevli diş hekimlerine yüksek risk altında olmalarına rağmen rutin test de yapılmıyor.

HAKLARINI DA ALAMIYORLAR

Türk Dişhekimleri Birliği’nin Bakan Koca’ya gönderdiği yazıda, dişhekimlerinin emeklerinin karşılığını alamadığı da ifade edildi. Yazıda, yüksek tabandan döner sermaye ödeneğinin verilmediğine, Covid-19 ödeneklerinin dağıtımında sağlık çalışanları arasındaki eşitsizliğin giderilmediğine, kamudaki dişhekimlerinin düşük maaşlarla çalışmaya devam ettiğine dikkat çekildi.