Libya’ya askeri birlik göndermeyi öngören tezkere için muhalefetten destek isteyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, CHP ile yaptığı görüşmede Libya ile varılan anlaşmaya yönelik bilgi vermedi. Çavuşoğlu buna karşın tezkereye destek istedi

Dışişleri Bakanı bilgi vermedi destek istedi

Hüseyin Şimşek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret ederek önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi beklenen Libya tezkeresi hakkında destek istedi. Çavuşoğlu Libya ile varılan anlaşmanın içeriği hakkında net bilgi vermezken, CHP asker göndermeme konusundaki tavrını korudu.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nu Genel Merkez’deki makamında kabul etti. Çavuşoğlu’nu, partiye girişinde CHP’nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çeviköz karşıladı. Görüşmede Kılıçdaroğlu’na ve Çeviköz’ün yanı sıra Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ve Grup Başkanvekili Engin Özkoç eşlik etti. Basına kapalı gerçekleşen ve yaklaşık 50 dakika süren görüşmede, Libya tezkeresine ilişkin görüş alışverişinde bulunulduğu öğrenildi. CHP kaynakları, görüşme boyunca Libya hükümeti ile varılan anlaşmanın içeriği hakkında bilgi alamadıklarını açıkladı.

Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, Libya’daki son durum, tezkere ve deniz yetki alanlarının sınırlandırılması ile diğer mutabakatlara ilişkin Kılıçdaroğlu’na bilgi verdiklerini ve kendilerine yöneltilen soruları yanıtladıklarını belirtti. Çavuşoğlu, “Tezkere konusunda karar CHP’nindir ama biz, ülkemiz ve ülkemizin ulusal çıkarları bakımından, karşı karşıya kaldığımız tehditler dahil niye tezkereye ihtiyaç duyduğumuzu kendilerine anlattık” dedi.

MÜSLÜMAN KANI DÖKÜLMESİN

Çavuşoğlu’nun arkasından CHP’nin görüşünü Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çeviköz anlattı. Kararın kendileri adına net olduğunu vurgulayan Çeviköz, “Suriye’de yaşanan kötü tablonun bir başka ülkede daha yaşanmasını istemiyoruz. Özellikle Türkiye’nin Libya’daki vekalet savaşlarına taraf olması ve Müslüman kanı dökülmesine taraflardan biri yanında sebebiyet vermesine asla izin vermeyiz” dedi.

ÖNCELİK DİPLOMASI OLMALI

Libya’daki durumun Suriye iç savaşından çok daha karışık ve riskli olduğunu vurgulayan Çeviköz, “Libya’ya asker göndererek bu vekalet savaşına taraf olmak yerine Türkiye gibi bir ülkenin tarihten gelen bir takım sorumluluklarını ve birikimini de dikkate alarak önceliğini diplomasiye vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Ancak yapılan diplomasiye öncelik vermek değil asker göndererek mevcut durumu daha da kötüleştirerek bir gelişmeye zemin hazırlamaktır. Bunun doğru olmadığını sayın bakana da izah ettik” diye konuştu.