Dışişleri Bakanlığı, Irak'taki saldırıda hayatını kaybeden siviller için üzüntülerini paylaşırken, Türkiye'nin sivillere yönelik her türlü saldırıya karşı olduğunu bildirdi. Bakanlık, gerçeğin ortaya çıkması için her türlü adımı atmaya hazır olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan Irak'a 'sivil ölümleri' yanıtı: Gerçeğin ortaya çıkması için adım atmaya hazırız
Saldırıyı protesto eden Iraklılar, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği önünde toplandı / Rudaw

Dışişleri Bakanlığı, Irak'ın Dohuk vilayetinde mesire alanına düzenlenen ve 8 sivilin öldüğü öğrenilen saldırıyla ilgili Türkiye'yi kınayan Irak'a yanıt verdi.

"Irak’ın Dohuk Vilayeti’nin Zaho İlçesi’nde bir dere kenarına bugün (20 Temmuz) gerçekleştirilen saldırıda, ilk belirlemelere göre 8 kişinin hayatını kaybettiği; 23 kişinin ise yaralandığı büyük üzüntüyle öğrenilmiştir," denilen açıklamada "Bu elim hadisede hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyor; yakınları başta olmak üzere dost ve kardeş Irak halkına ve Hükümetine taziyelerimizi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz," ifadeleri kullanıldı.

Bakanlığın açıklamasında "Türkiye sivilleri hedef alan her türlü saldırının karşısındadır. Türkiye terörle mücadelesini uluslararası hukuka uygun şekilde, sivillerin, sivil altyapının, tarihi ve kültürel varlıklar ile tabiatın korunmasına azami hassasiyet göstererek yürütmektedir. Masum insanları hedef alan ve terör örgütü kaynaklı olduğu değerlendirilen bu gibi saldırılarla ülkemizin terörle mücadeledeki haklı ve kararlı tutumunun hedef alındığı kıymetlendirilmektedir. Türkiye gerçeğin açığa çıkması noktasında her türlü adımı atmaya hazırdır. Irak hükümeti yetkililerini hain terör örgütünün söylem ve propagandasının etkisi altında açıklamalar yapmamaya, bu elim hadisenin gerçek faillerinin açığa çıkarılması için iş birliği yapmaya davet ediyoruz," denildi.

BARZANİ KINAMIŞTI

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, konula ilgili açıklamasında “Türkiye’nin Dohuk'ta düzenlediği bombardımanı kınıyoruz. Bombardıman, Irak'ın egemenliğinin bir ihlali olup ülkenin milli güvenliğine tehdit teşkil etmektedir. Uluslararası hukuka aykırı bu tür eylemler kesinlikle kabul edilemez” demişti.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bombardımana ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:

“Irak’ın çeşitli kentlerinden Zaho’ya gelen sivillerin ölümüne ve yaralanmasına neden olan bombardımanı şiddetle kınıyoruz.

Süreklileşen bombardımanlar ve sınırda Türk ordusu ile PKK’liler arasında yaşanan çatışmaları tamamen reddediyor ve kabul edilemez olarak görüyoruz. Bu çatışmalar, Kürdistan Bölgesi ile Irak’ın uluslararası sınırlarının istikrar ve güvenliğini zedeliyor.

Kurbanların ailelerine başsağlığı diliyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Türk ordusu ile PKK’liler savaşı durdurmalı ve artık sınır bölgelerinde ölümlere ve yıkıma neden olmamalılar.

Irak Federal Hükümeti bu suçların tekrarlanmaması ve Irak topraklarından komşu ülkelerin güvenliğini tehdit edilmemesi için gerekli her türlü önlemi almalıdır."

Zaho Kaymakamı Muşir Beşir ise Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından gerçekleştirilen bombardıman sonucunda 8’inin yaşamını yitirdiğini, 23 kişinin de yaralandığını söylemişti.