Dışişleri de doğruladı: NATO istedi, izin verdik

İncirlik Üssü’nün ardından Konya’da da Almanya ile kriz yaşayan Türkiye, NATO’nun devreye girmesinin ardından ‘geri adım attığını’ doğruladı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, NATO’nun üst düzey bir yetkilisiyle birlikte Alman Parlamenterler heyetinin 8 Eylül’de Konya’daki NATO Üssü’nde görevli askerlerini ziyaret edeceği doğrulandı. Heyette yer alacak yedi milletvekili Almanya Parlamentosu Savunma Komisyonu tarafından seçilecek ancak ziyarete kimin katılabileceği konusunda son söz Ankara’da olacak.

Ziyaret 8 Eylül’de
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, ziyaret hakkındaki bir soru üzerine, “Ziyaretin, bir NATO misyonu olarak, üst düzeyli bir NATO yetkilisinin de katılımıyla, 8 Eylül’de gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Ziyaretin ayrıntılarına ve atılması gerekli müteakip adımlara ilişkin görüşmeler NATO’da devam etmektedir” karşılığını verdi.

Müftüoğlu, “Türkiye, tüm NATO harekâtlarının ve misyonlarının başarıyla icrasına yönelik kapsamlı katkılarını sürdürmektedir. Alman parlamenterlerin bir NATO heyeti içinde Konya’daki AWACS Misyonunda görevli Alman askerleri ziyareti konusundaki yaklaşımımız da bu geri planda belirlenmiştir” ifadelerini de kullandı.

Lammert: Ankara durumu kurtarıyor
Ermeni Soykırımı’nı tanımasının ardından Almanya’ya İncirlik’in kapılarını kapatan AKP, Konya’yı işaret etmesine karşılık daha sonra bu ziyaret için de izin vermemişti. İncirlik’i boşaltan Almanya, askerlerini tamamen Türkiye’den çekmeyi tartışırken, NATO devreye girmiş ve NATO Genel Sekreter Yardımcısı Rose Gottemoeller’in daveti üzerine Konya Üssü’nün ziyaret edileceği açıklanmıştı.

Almanya Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, Türkiye’nin Alman milletvekillerine Konya’daki NATO üssünü ziyaret izni vermesini ‘ileri giden Türk tarafının durumu kurtarmaya çalışması’ olarak değerlendirmişti.

Türkiye’den çıkabilme garantisi istedi
Ziyaret ‘iznine’ mesafeli yaklaşan Sol Parti Milletvekili Alexander Neu ise, güvenliğinden endişe ettiğini belirterek, “Türkiye’den çıkabileceğim kesin olmalı” sözleriyle Alman Dışişleri Bakanlığı’ndan güvence talep etti. Bakanlık, garanti için her şeyin yapılacağını kaydetti. Bakanlık, “Ziyaretin gerçekleşeceği konusunda Türk hükümetinin kesin taahhüdü var ve bu sözü tutmalarını bekleyeceğiz” dedi. AKP, Neu’nun ‘PKK ile bağlantılı’ olduğunu iddia ediyor.