Bakanlık, Papa’nın ziyareti dolayısıyla hazırlanan hatıra pullarında Türkiye’nin bazı illerini de içeren harita bulunmasına sert tepki gösterdi, “Bu tür sinsi emellerin ne şekilde hüsranla sonuçlandığı en iyi IKBY makamları tarafından hatırlanacaktır” denildi.

Dışişleri’nden IKBY’ye ‘haritalı pul’ tepkisi

Dışişleri Bakanlığı, Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus'un Irak ziyareti sırasında hediye verilen hatıra pullarından birinde, Türkiye'deki bazı illeri de içeren bir haritanın resmedilmesine tepki göstererek bu vahim hatanın derhal düzeltilmesine yönelik gerekli açıklamanın bir an önce ve net bir şekilde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) makamları tarafından yapılmasının beklendiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bazı haddini bilmez IKBY yöneticileri bu ziyareti, Irak’ın komşu ülkelerinin toprak bütünlüklerine yönelik ham hayallerini açığa vurmak için kullanmaya yeltenmektedir. Bu tür sinsi emellerin ne şekilde hüsranla sonuçlandığı en iyi IKBY makamları tarafından hatırlanacaktır. IKBY makamlarından bu vahim hatanın derhal düzeltilmesine yönelik gerekli açıklamanın bir an önce ve net bir şekilde yapılmasını bekliyoruz."

CHP’DEN TEPKİ

Bugün Meclis’te basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de, "Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin, Papa için bastırdığı bir pul var. O pulda Türkiye'nin doğusunun da haritada yer aldığı görüldü. Nasıl değerlendirirsiniz?" sorusuna karşılık, "Kabul edilecek bir şey değil." yanıtını verdi.

CHP'li Özel, pul konusunda AKP ve MHP'nin ne düşündüğünün sorulması ve cevaplarının alınması gerektiğini de söyledi.

PAPA’NIN ZİYARETİ

Tarihte ilk kez bir Papa, toplam 250 bin Hıristiyan’ın yaşadığı söylenen Irak’ı ziyaret etti. 1999 yılında, dönemin Papası II. John Paul Irak’ı ziyaret etmek istemiş, fakat Saddam Hüseyin buna müsaade etmemişti. Yine bir önceki Papa 16. Benedict de bunu istemiş fakat yine mümkün olmamıştı.

Papa’nın Irak’ta yaptığı en dikkat çekici temas ise Şii lider Ayetullah Ali el-Sistani ile yaptığı görüşme oldu.

Papa-Sistani görüşmesi için, “Bu yaştaki iki siyasi ve dini liderin bir araya gelmesinin Irak ve bölge için iyi bir sonuç üretmesini ümit ediyoruz” diyen AKP Sözcüsü Ömer Çelik, “”Ayetullah Sistani'nin Irak'taki azınlıkların zulüm görmemesi, Şiilerle Sünniler arasında diyalogların doğru kurulması bakımından verdiği mesajların son derece kıymetli olduğunu değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Papa’nın ziyaretini değerlendiren ABD Başkanı Joe Biden da, ziyaretin "tüm dünya için umut sembolü" olduğunu savundu.