DİSK alerjisi pes dedirtti

Deniz Güngör

Urfa 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde, Uğur Tekstil firmasının, işçiler DİSK Tekstil Sendikası’nda örgütlenmesinin ardından sonra kapatması üzerine 300 işçi dün eylem yaptı. Fabrika önüne yürümek isteyen ve tepki gösteren işçilere güvenlik gerekçesiyle izin verilmemesi nedeniyle kısa süreli gerginlik yaşandı. İşçiler fabrika önüne yürümek için burada uzun süre bekleyerek, sloganlar ve açıklamalarla yaşadıkları sorunları anlattı.

Zara, LC Waikiki gibi dünyaca ünlü markalara üretim yapan Uğur Tekstil firması işçiler DİSK Tekstil Sendikası’nda örgütlenince fabrikayı kapattı. İşçileri geçici süreli iş sözleşmelerinde uygulanan Kod-18 ile yani ‘işin sona ermesi’ gerekçesi ile işten çıkaran firmaya karşı işçiler “Bunu sendikayı etkisizleştirmek için yapıyorlar” dedi.

Sarı sendika istiyorlar

Kod-18 ile çıkarılan ve fabrika önündeki eyleme katılan işçi şöyle konuştu: “Bizim sözleşmemiz süresizdi. Biz bunu kabul etmedik ve etmeyeceğiz” dedi. İşverenin DİSK’i fabrika içerisinde istemediği için bu yola başvurduğunu belirten işçi, “Patronumuz Hayri Uğur özellikle kendisi söylemişti ‘Diğer her türlü sendikayı kabul ederim ama DİSK’i etmem’ diye. DİSK’in işçi yanlısı olduğunu bildikleri için istemiyorlar onun yerine sarı sendika istiyorlar” ifadelerini kullandı.

Firma içerisindeki baskı ve mobbing nedeniyle sendikalaştıklarını söyleyen işçi, “Bizden üretebileceğimizden daha fazlasını üretmemizi istiyorlardı. Bunu yapamayınca müdür gelip başımıza bağırıp çağırıyor. O kadar bağırıyorlardı ki ağlamaktan çalışamadığımı biliyorum” diye konuştu. İstenilen üretim sayısına ulaşamayan emekçilere tutanak tutulduğunu aktaran işçi “Sayımı çıkaramayınca performans düşüklüğü iddiasıyla tutanak tutuyorlardı. Bir keresinde ustadan izin almadan tuvalete gittim diye tutanak tutuldu. Ayrıca sendikalı olduğum için beni usta yapmadılar” ifadelerini kullandı. İşçi, hastaneye, bankaya gitmeleri gerektiği zamanlarda işverenin izin vermek için gittikleri yerlerden belge almalarını ve cenazeleri olduğu durumlarda ise ölüm belgesi getirmelerini istediğini aktardı.

Tacize maruz bırakılan kadın işçi de atıldı

Firma içerisinde bir kadın işçinin müdürleri tarafından taciz edildiğini aktaran işçi “Arkadaşımız idari bölümdeki herkese söylemiş ancak hiçbiri kendisine yardımcı olmamış. En son patronun eşine durumu anlatmış, ertesi gün o müdürü işten çıkardılar ancak, peşine o işçiyi ve arkadaşlarını da işten çıkardılar” dedi. Yaşanan taciz olayının duyulmaması için işten çıkartmalar yaşandığına dikkat çeken işçi son olarak şunları söyledi: “Küçülmeye gidiyoruz iddiasıyla işten çıkarttılar ancak sonrasında yeni eleman aldılar. Zorunlu olmamasına rağmen mesaiye kalıyorduk ve reddedeni işten çıkarttılar.”

İşçi fabrikanın geri açılarak sendikalı olarak işe geri dönmek istediklerini ve mücadele edeceklerini söyledi.