Bakan Selçuk’a yazı yazan DİSK, Üçlü Danışma Kurulu’nun derhal toplanmasını istedi. Yazıda, “Kıdem tazminatı yanında belirli yaş gruplarının istihdamını esnekleştirecek bazı hazırlıkların olduğunu basından öğreniyoruz. Bu kabul edilemez” dendi

DİSK, Bakan Selçuk’a yazı yazdı: Üçlü Danışma Kurulu’nu toplayın

DİSK Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu ve Genel Sekreter Adnan Serdaroğlu; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a bir yazı yazarak çalışma hayatı ile ilgili konuların Üçlü Danışma Kurulu’nda ele alınmasını istedi.

Hükümet temsilcileri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, kıdem tazminatı hakkının gaspına yol açacak düzenleme için işveren örgütlerinin yanı sıra Türk-İş ve Hak-İş ile görüşmüş, DİSK ise toplantılara çağrılmamıştı.

DİSK’in yazısında, “Kıdem tazminatı yanında belirli yaş gruplarının istihdamını esnekleştirecek ve temel haklarını ortadan kaldırabilecek bazı hazırlıkların yürütüldüğünü, basına yansıyan çeşitli haberlerden öğreniyoruz. Bu durum kabul edilemez” dendi.

AYRIMCILIĞA SON VERİN

Açıklamada, işçi haklarında ciddi kayıplara yol açacak bazı temel ve tartışmalı konuların, yasal üçlü sosyal diyalog mekanizmaları dışında enformel bazı toplantılarda ele alındığına dikkat çekildi. DİSK’e dönük ayrımcı ve tarafgir uygulamaların kabul edilemez olduğu vurgulanan yazıda, “Konfederasyonumuz tıpkı diğer işçi sendikaları konfederasyonları gibi çalışma hayatı ile ilgili konuların tarafı ve muhatabıdır. Bu hem 200 bine yakın işçinin bize verdiği yetkiden, hem de Anayasa ve çalışma mevzuatından kaynaklanmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

KURUL BİR AN ÖNCE TOPLANMALI

“Çalışma hayatına ilişkin konuların ele alınması gereken yer Üçlü Danışma Kurulu’dur” denen yazıda, şunlar da kaydedildi: “Bir yandan bunca yaşamsal gündeme rağmen Üçlü Danışma Kurulu’nun işletilmemesini ve öte yandan uluslararası sözleşmelere, Anayasa’ya, diğer ilgili mevzuata aykırı biçimde konfederasyonlar arasında ayrımcı ve tarafgir bir tutum izlenmesini kabul edilemez buluyoruz. Çalışma hayatının köklü uygulamaları ve sosyal diyalog mekanizmaları daha fazla zedelenmeden bir an önce olağan ve yasal zeminlerin kullanılmasının yararlı olacağını düşünüyoruz.”

DİSK, Bakan Selçuk’a yazdığı yazıda, Üçlü Danışma Kurulu’nun Mayıs 2020’de yapılması gereken ve henüz yapılmayan toplantısının bir an önce yapılmasını talep etti. Yazı, bilgilendirme amacıyla Türk-İş, Hak-İş ve TİSK’e de iletildi.