DİSK Ege Bölge Temsilciliği, asgari ücret düzenlemesiyle ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, “İnsan onuruna yaraşır asgari ücret istiyoruz” denildi.

DİSK Ege Temsilciliği: İnsan onuruna yaraşır asgari ücret istiyoruz

AYCAN KARADAĞ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, önümüzdeki yıl geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için üçüncü toplantısını dün gerçekleştirdi. Görüşmeler devam ederken de TÜİK’in Kasım ayı verilerini temel alarak komisyona sunduğu asgari ücret önerisi 2 bin 792 lira 10 kuruş olarak açıkladı.

Yaşanan gelişmelerin ardından DİSK Ege Bölge Temsilciliği, asgari ücret düzenlemesiyle ilgili bugün İzmir SGK İl Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, 2020 asgari ücreti daha yılın ikinci ayında açlık sınırının altına düştüğünü belirterek, “Pandemi sürecinde milyonlar daha da yoksullaşırken bir avuç sermaye sahibi ise karlarını katlamıştır. TÜİK verilerine göre 2020 yılında işgücü ödemelerinin katma değer içindeki oranı yaklaşık 3 puan gerilerken sermaye gelirleri 5 puan yükselmiştir. Yani çarklar dönerken, işçiler sağlıklarını ve yaşamlarını kaybederken patronlar zenginleşmiştir. Bu adaletsizliği gidermek için insan onuruna yaraşır bir asgari ücret belirlemek şarttır” diye konuştu.

ASGARİ ÜCRETİ NET 3.800 TL OLMALI

Son olarak Sarı şunları dile getirdi:

“Ülkemizde asgari ücret antidemokratik bir biçimde belirlenmektedir. Çoğunluğu hükümet ve işveren temsilcilerinin oluşturduğu Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda karar oyçokluğu ile alınıyor ve kesin nitelik taşıyor. Asgari ücret tespit süreci Türkiye’nin en büyük ücret pazarlığı olmasına karşın bu pazarlıkta işçilerin ve sendikaların elinde grev hakkı yoktur. Tüm bu antidemokratik sürece rağmen bizler, DİSK olarak, sendikalı sendikasız tüm işçilerle işyerlerinde, sokaklarda, meydanlarda mücadelemizi büyütmeye kararlıyız. Salgın döneminde asgari ücret farklı hesaplanmalıdır. Brüt asgari ücret net olarak ödenmelidir! 2021 asgari ücreti Covid-19 salgınının hanelere getirdiği yeni yükler dikkate alınarak hesaplanmalıdır. Bütçeden asgari ücrete nakit desteği sağlanmalıdır. Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı, tüm ücretlilerin asgari ücret kadar gelirinden vergi alınmamalıdır. Salgın döneminde asgari ücret SGK işçi primleri bütçeden karşılanmalıdır. Asgari ücret hesabında sadece işçinin kendisi değil, ailesi de esas alınmalıdır. Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır. Asgari ücret bütün işçi ve memurlar için ortak saptanmalıdır. 2021 asgari ücreti net 3.800 TL olarak saptanmalıdır.”