DİSK eski genel başkanlarından A

VOLKAN ŞAHİN İSTANBUL / DİSK eski genel başkanlarından Abdullah Baştürk, ölümünün 14. yılında Zincirlikuyu'da bulunan mezarı başı nda düzenlenen törenle anıldı. Törende konuşan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Baştürk'ün Türk sendikal mücadele tarihine adı altın harflerle yazılan bir lider olduğunu kaydetti.

Törene Abdullah Baştürk'ün eşi Ayten Baştürk, Genel İş Genel Başkanı Mahmut Sevin, DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, DİSK'in eski genel başkanlarından Rıdvan Budak, öldürülen eski DİSK genel başkanı Kemal Türkler'in eşi Sebahat Türkler ve çok sayıda sendikacı katıldı. Törene katılanlar, ellerindeki karanfilleri Abdullah Baştürk'ün kabrine bıraktılar.

''12 EYLÜL HUKUKU YÜRÜRLÜKTE''
Sendikal hareketin, 12 Eylül'den sonra halen istenilen noktada olmadığını kaydeden Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, aradan geçen yıllarda yasaları n ve Anayasa'nın birçok maddesinin değiştiğini, ancak özellikle sendikal haklarla ilgili 12 Eylül hukukunun hala yürürlükte bulunduğunu ifade etti. Sendikal hak ve özgürlüklerin önünde engeller olduğunu belirten Çelebi, ''AKP, mevcut kazanımlara yönelik her türlü saldırıyı uygulamaya koyuyor'' diye konuştu. Sosyal güvenlik sisteminin, IMF'nin istekleri doğrultusunda altüst edildiğini söyleyen Çelebi, asgari ücretin de 'sefalet ücreti' haline geldiğini dile getirdi. Çelebi,''Derdimiz, solun güçlü şekilde iktidar olması mücadelesini vermektir. Hiçbir partiyi hedeflemeden söylüyorum. Solda olan herkese ve bize düşen sorumluluk, solun iktidar olma sürecine katkıda bulunmak, bir yandan da sendikal mücadele vermektir" dedi.

3. İŞÇİ ÖYKÜLERİ ÖDÜLÜ
Öte yandan DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, Baştürk anısına ailesi, Edebiyatçılar Derneği ve Genel İş tarafından düzenlenen, ''Abdullah Baştürk 3. İşçi Öyküleri Ödülü''nü kazananların belirlendiğ ini açıkladı. Çam, 118 kişinin toplam 184 öyküyle katıldığı yarışmada, birinciliğ e Zehra Ünüvar'ın 'Mevsimlik İşçiler', ikinciliğe Mavisel Yener'in 'Ocakçı Gözleri', üçüncülüğe de Emine Başa'nın 'Lena / Düş Hançeri' adlı öyküsünün değer görüldüğünü bildirdi. Çam, ödüllerin, 27 Aralık Salı günü Ankara'da düzenlenecek törenle sahiplerine verileceğini kaydetti.