İran'da ahlak polisi tarafından katledilen Amini'nin ölümünün ardından başlayan protestolar sürüyor. DİSK Genel İş Kadın Komisyonu açıklama yaparak, “Mahsa Amini bizim de isyanımızdır” dedi.

DİSK Genel İş Kadın Komisyonu: Mahsa Amini bizim de isyanımızdır

BİRGÜN EGE

İran'da ahlak polisi tarafından 'başörtüsü kurallarına uymadığı' gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ölümünün ardından başlayan protestolar dünya geneline yayıldı. İzmir’de de DİSK Genel İş Kadın Komisyonu, 1 No’lu holün önünde buluşarak açıklama yaptı.

Günlerdir İran sokaklarının yandığını ve tüm dünyanın gözleri önünde İranlı kadınların inanılmaz bir direniş sergilediğini belirten DİSK Genel İş Kadın Komisyonu’ndan Aslıhan Yılmaz, “Bir kadın daha, henüz 22 yaşındayken ona dayatılan sınırları reddettiği için öldürüldü. Bu dayatmalara ve öldürülen kız kardeşlerine sahip çıkmak isteyen onlarca kadın, yine İran rejimi tarafından öldürüldü ve öldürülmeye devam ediliyor” dedi.

Mahsa’nın ve öncesinde birçok kadının katledilmesinin İran’da uzun yıllardır süren dinci, gerici ve kadın düşmanı politikaların sonucu olduğu vurgulanan açıklamada, “1979 yılından beri İran’da kadınlara başörtüsü dayatılıyor, ahlak polisleri ‘cadı avına’ çıkıyor, kadınlar tutuklanıyor, polis şiddetine maruz bırakılıyor ve katlediliyorlar. Mahsa’nın katili dinci, faşist, gerici, molla rejimidir. İranlı kadınların direnişi ve mücadelesi bizlerin de mücadelesidir. Bu baskı ve zulme karşı öfkemizi ve isyanımızı büyütmeye devam edecek, mücadele eden kız kardeşlerimizin yanında olacağız” diye konuştu.

Yılmaz şunları söyledi: “Bir kadının daha ona dayatılan sınırları reddettiği için devlet şiddeti ile öldürülmesine müsaade etmemek için, tüm sokaklarda, dünyanın her yerinde, baskıcı rejime karşı kadın dayanışmasını ve isyanımızı büyüteceğiz. Ayrıca ülkemizde de uygulanmaya çalışılan baskı ve zulme, kadın düşmanı politikalara karşı özgürlüğümüzü savunmaya devam edecek, kadınları ötekileştiren ve baskılayan sisteme kafa tutmaktan, hayatımızdan, özgürlüğümüzden ve haklarımızdan vazgeçmiyoruz. Mahsa Amini bizim de isyanımızdır."