DİSK Gıda-İş Sendikası: Ölümü gösterip sıtmaya razı ediyorlar

HABER MERKEZİ

DİSK Gıda-İş Sendikası, kıdem tazminatı düzenlemesinin yeni yasa dönemine bırakılmasıyla ilgili haberlere dikkat çekerek, “İktidar ve arkasındaki sermaye güçleri, kıdem tazminatı hakkımızı gasp etmek için önümüzdeki süreçte bir ‘uzlaşma’ arıyorsa eğer, burada işçi ve emekçilerin cevabı yine ‘Kıdem tazminatımızı gasp ettirmeyeceğiz’ şeklinde olacaktır” açıklaması yaptı.

Meclis’teki ‘Mini istihdam paketi’ne de değinilen açıklamada, hükümetin ve patronların ‘ölümü gösterip sıtmaya razı etme’ politikası izlediği vurgulandı.

Yazılı açıklamada, Meclis’teki paketle ilgili şu değerlendirmeler yer aldı: “Kıdem tazminatı tartışmaları sürerken iktidar, işçilerin haklarını geriye götüren bir yasa paketini daha Meclis komisyonundan geçirdi. Hükümet, salgın sürecinde işçileri sefalet koşullarına sürükleyen ücretsiz izin uygulamasını 1 Temmuz 2021 tarihine kadar uzatacak. Patronlar, 1 yıl boyunca dilediği kadar işçiyi, dilediği süre boyunca ücretsiz izne yollayabilecek. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan patronların, normal çalışmaya döndüklerinde belli bir süre işçilerin sigorta primlerini ödeme yükümlülüğü olmayacak. Hükümet, sigorta primlerini de patronların cebinden almayacak ve tüm bunları işçilerin birikimlerinden oluşturulan İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılayacak.”

Bu teklifin işçileri değil, tamamen patronları koruduğuna vurgu yapılan açıklamada ayrıca, sendikalaşmanın önündeki tüm engellerin kaldırılması gerektiği ifade edildi.