12 Eylül askeri darbesi'nin 26'ncı yılın-da Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu yaptıkları bir basın açıklama

UFUK KOŞAR
12  Eylül askeri darbesi'nin 26'ncı yılın-da Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu yaptıkları bir basın açıklaması ile Kenan Evren ve darbeciler yargılanmalı dedi.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi yaptığı açıklama da, darbenin Türkiye'yi siyasal, sosyal, hukuksal, bilimsel alanlarda büyük tahribata uğrattığını, emek ve çalışma hayatını yok ettiğini, emekçilerin bütün haklarının zorla ellerinden alındığını söyledi. 12 Eylül darbecilerinin hazırladığı Anayasanın hâlâ yürürlükte olduğunu ifade eden Çelebi, bunun Türkiye'nin siyasi demokratik gelişim dinamiğini engellediğini belirtti.

DİSK'in ve diğer ilerici işçi sendikaların o dönem mallarına el koyulduğunu, sendika önderlerinin tutuklandığını, işveren sendi-kalannada tam bir serbestliğin tanındığını söyleyen Çelebi," Halkımızın muduluğu ve aydınlık geleceği için ülkemize giydirilen bu deli gömleği yırtılıp atılmalıdır. Başta Kenan Evren olmak üzere bütün 12 Eylülcüler yargılanmalı, sendikaların önündeki bütün engeller kaldırılara, 12 Eylül hukuku ortadan kaldırılmalı" dedi.

Evren hakkında suç duyurusu
İnsan Hakları Derneği Eskişehir Temsilciliği üyesi bir grup, 12 Eylül 1980 askeri darbesi nedeniyle eski Cumhurbaşkanı Kenan Even ve o dönemin Milli Güvenlik Konseyi Üyeleri hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Adalar Migros mağazası önünde toplanan İnsan Hakları Derneği üyeleri yaptıkları basın açıklamasında 12 Eylül 1980 askeri darbesini gerçekleştirilenlerin yargılanmaları gerektiğini savundu. Basın açıklamasına katılan yaklaşık 25 kişi, daha sonra topluca Eskişehir Adliyesi'ne giderek eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve 12 Eylül askeri darbesini gerçekleştiren Milli Güvenlik Konseyi Üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

'Türkiye darbeciler ile hesaplaşmalı'
VOLKAN ŞAHİN
Türkiye tarihinde kara bir sayfa olan 12 Eylül askeri darbesinin 26. yıldönümü dolayısıyla 78'liler Girişimi bir dizi etkinlik düzenledi.

Bilgi Üniversitesi'nde dün düzenlenen ve çeşidi sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, akademisyenler, sanatçılar ile öğrenciler başta olmak üzere her kesimden 12 Eylül mağdurlarının katıldığı eddnlikler, Ertuğrul Mavioğlu'nun hazırladığı 12 Eylül'e Tanıklık Belgeseli ile başladı. Belgeselde darbe dönemindeki hukuk ve insanlık dışı uygulamalarla yaşanan dramlar dönemin tanıkları tarafından dile getirildi. Belgesel gösteriminin ardından söz alan 78'liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, uzun bir süredir 12 Eylül askeri müdahalesi ile hesaplaşılması yönündeki taleplerini dile getirdiklerini ve 1,5 - 2 yıldır da darbecilerin yargılanmasını engelleyen, Anayasa'nın geçici 15. maddesinin kaldırılması için mücadele ettiklerini söyledi.

12 Eylül'ün sadece 78 kuşağının sorunu olmadığını belirten Can, "Darbe sadece 78 kuşağına yönelik değildi. Toplumun bütününe yönelikti. Ekonomiyi, sanatı, mizahı hemen herşeyi eddledi. Darbenin 26. yılında bugün, hukuk mücadelesinin yanı sıra toplum olarak topyekün bir sorgulama hareketi başlatmalıyız," diye konuştu.

'DEVLET YAPMAZSA BİZ YAPMALIYIZ'
Celalettin Çan'ın ardırdan söz alan atölye çalışmalarının organizatörleri de başlıklar halinde 12 Eylül'ün etkilerini değerlendirdi. 12 Eylül ve Kadınlar Atölye Çalışması adına söz alan Fethiye Çetin, günümüzdeki çatışma ve linç kültürünün ardında 12 Eylül'ün eüaleri-nin bulunduğunu belirterek, "12 Eylül'ün ardından mücadeleyi örgütleyen de büyük oranda kadınlardır. O kadınlar daha sonra Türkiye'deki kadın hareketinin yükselmesini de sağlamıştır" dedi. 78'liler Girişimi tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında 13 adet atölye çalışması gerçekleştirildi.