Üçlü Danışma Kurulu’nun eylem planını değerlendiren DİSK, planın sermayeye, işçileri kölece çalıştırma ‘özgürlüğü’ tanıdığını söyledi

DİSK’ten işçi sınıfına çağrı: Köleliğe karşı #Direnİşçi!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun başkanlığında önceki gün toplanan Üçlü Danışma Kurulu’nda işçi sınıfının kazanılmış haklarını yok etmeye yönelik düzenlemeler gündeme geldi. DİSK, üyesi olan ya da olmayan tüm işçilere “Köleliğe karşı direnme” çağrısı yaptı.
DİSK’ten yapılan açıklamaya göre, toplantıda Ulusal İstihdam Stratejisi ve hükümetin eylem planında da yer alan “güvenceli esneklik”, “özel istihdam büroları”, “kıdem tazminatı” konuları öne çıktı. DİSK heyetinin bu konularda dile getirdiği görüş ve öneriler ise özetle şöyle:

“GÜVENCELİ” ESNEKLİK
“Bu başlık iş güvencesinin sınırlarını daraltmaya yönelik bir stratejinin kodu olarak gündeme getiriliyor. Avrupa ve OECD ülkelerinde de ‘güvenceli esneklik’ adı altında gündeme gelen tüm pratiklerde ‘esneklik’ alabildiğine gelişirken ‘güvence’ sürekli olarak gerilemiştir. Çalışma süreleri açısından Avrupa’da lider, sendikalaşma açısından da dipte olan ülkemizde ‘güvenceli’ esnekliğin daha ağır sonuçları olacağı açıktır.

KIDEM TAZMİNATI
Gerek Avrupa ülkelerinde, gerekse diğer ülkelerde Türkiye’dekine benzer nitelikte kıdem tazminatı uygulanmaktadır. ‘Kıdem tazminatı olmayan ülkeler de var’ diye verilen istisnai örnekler sendikalaşma oranının çok yüksek olduğu, tazminatın toplusözleşme yoluyla belirlendiği ülkelerdir. ‘İşçilerin yüzde 86’sının kıdem tazminatı alamadığı’ verisi, SGK’ye işverenler tarafından yapılan bildirimlere dayanmakta olup, gerçekçi ve bilimsel bir nitelik taşımamaktadır. İşçilerin çok büyük bir bölümü dava açmaları halinde tazminatlarını alabilmektedir.

DİSK’İN ÖNERİLERİ
> Mevcut yasaya (1475 sayılı yasanın yürürlükteki 14. Maddesi) bir cümle koyarak, hak ettiği halde kıdem tazminatı ödenmeyen işçilere tazminatlarının devlet tarafından ödenerek işverenlerden geri tahsil edilmesi ve bir yılın altında çalışanlara da kıdem tazminatı ödenmesinin sağlanması
> İflas nedeniyle ödenmeyen kıdem tazminatını devletin ödemesi ve işverenden haciz yoluyla tahsili
> İflas halinde devletin değil işçilerin alacaklarının ödenmesinin öncelikli hale getirilmesi
> Kıdem tazminatı ödemeyen işverenlere ağır yaptırımlar getirilmesi
> Kıdem tazminatı tavanının kaldırılması
> Sendikalaşma önündeki engeller/barajların kaldırılması


***

Taşeron işçiler unutuldu

DİSK’ten yapılan açıklamada, hükümetin seçim vaatleri arasında bulunmasına karşın ‘taşeron çalıştırma’ konusunun Bakanlığın gündeminde ve sunuşunda yer almadığı, toplantıda konunun DİSK tarafından gündeme getirildiği de aktarıldı.

Açıklamada, eylem planının sermayeye işçileri kölece çalıştırma ‘özgürlüğü’ tanımayı hedeflediği belirtilerek, “Bu koşullar altında DİSK’in çağrısı üyesi olsun olmasın tüm işçi sınıfınadır: Köleliğe karşı #Direnİşçi” denildi.