DİSK, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin duyurduğu gelir vergisi tarife dilimlerinde yapılan değişikliğe tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı’nın yetkisini kullanarak birinci vergi tarife dilimini 105 bin TL olarak saptamaya yönelik çağrımıza kulak verilmemiştir” denildi.

DİSK’ten vergi dilimi tepkisi: Çağrılarımıza kulak verilmedi
Fotoğraf: AA

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin gelir vergisi dilimlerine ilişkin bugün açıkladığı 2023 yılı yeniden değerlendirme oranlarına ilişkin açıklama yaptı.

Nebati, gelir vergisi tarifesinin ilk dilimi 32 bin liradan 70 bin liraya, ikinci dilimi 70 bin liradan 150 bin liraya, üçüncü dilimi 250 bin liradan 550 bin liraya, dördüncü dilimini ise 880 bin liradan 1,9 milyon liraya çıkarıldığını bildirmişti.

Hafta başında konuyla ilgili açıklama yapan DİSK, 2023 vergi tarife dilimlerinin belirlenmesinde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yetkisini kullanarak 105 bin TL olarak saptanmasını talep etmişti.

“ENFLASYONUN KEMİRDİĞİ ÜCRETLERİ BİR DE VERGİ KEMİRİYOR”

DİSK Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, yapılan değişikliğe ilişkin, “İşçilerin yıllardır gelir vergisi tarife dilimlerinde yaşadığı haksızlık giderilmemiş oldu. Gelir vergisi tarife dilimlerinin yıllardır yeniden değerleme oranı, enflasyon ve asgari ücret artışı oranından daha az artırılması nedeniyle işçiler, çalışanlar büyük kayıp yaşamakta. Yıllardır gelir vergisi tarife dilimlerinin kasıtlı olarak düşük belirlenmesi sonucu çalışanlar hızla ikinci ve üçüncü vergi tarife dilimine giriyor ve yıl içinde ciddi gelir kaybına uğruyorlar. Yüksek enflasyonun kemirdiği ücretleri bir yandan da vergi tarife dilimleri kemiriyor” dedi.

“CUMHURBAŞKANI BİR KEZ BİLE İŞÇİ LEHİNE BİR YETKİ KULLANMAMIŞTIR”

Gelir Vergisi Kanunu’nda Cumhurbaşkanı’na vergi dilimlerini yüzde 50’ye kadar indirme ve yükseltme yetkisi verildiğini hatırlatan Çerkezoğlu, “Cumhurbaşkanı bir kez bile işçi lehine bir yetki kullanmamıştır” dedi. Çerkezoğlu, şöyle devam etti:

“Vergi tarife dilimleri adaletsizliği uzun yıllardır süren ve derin bir adaletsizliktir. İşçilerin yıllardır gelir vergisi tarife dilimlerinde yaşadığı haksızlığını bir nebze olsun gidermek için Cumhurbaşkanı’nın yetkisini kullanarak birinci vergi tarife dilimini 105.000 TL olarak saptamaya yönelik çağrımıza kulak verilmemiştir. Cumhurbaşkanı bir kez bile işçi lehine bir yetki kullanmamıştır. Adaletsizliğin devam etmesi yönünde bir tercihte bulunmuştur.”

2000 yılından bu yana yeniden değerleme oranlarının ‘kuruşu kuruşuna’ uygulanması durumunda ilk dilimin 182 bin 109 TL olacağını belirten Çerkezoğlu, “22 yıl önce ilk dilim brüt asgari ücretin 21 katı iken gelecek yıl sadece 7 katı oluyor” dedi.

Öte yandan gelir vergisinin ilk dilimi asgari ücret artış oranında artırılsaydı en az 219 bin TL olacağını söyleyen Çerkezoğlu, 70 bin TL olarak belirlenmesinin adaletsizliği sürdüreceğini belirtti.

“GEREKLİ MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİ YAPILMALIDIR”

Çerkezoğlu, vergide adalet sağlanması için, “Bu hatadan dönülmeli, işçilerin ‘dilim dilim soyuluyoruz’ diyerek tepki gösterdiği bu adaletsizliğe son verilmelidir. Öte yandan 2006 yılından önce olduğu gibi ücretlilerin gelir vergisi oranı, gelir vergisi oranından 5 puan düşük olarak yüzde 10 olarak saptanmalı, bunun için gerekli mevzuat değişikliği yapılmalıdır. DİSK olarak vergide adalet mücadelemiz devam edecektir” dedi.