Hatay’da dün enkazların altından 8 kişinin cansız bedeni çıkarıldı. Depremin üzerinden 58 gün geçtiğini anımsatan uzmanlar, doku bozulmaları nedeniyle sadece dişten kimliklendirme yapılabileceğini kaydetti.

Dişten kimliklendirme yapılabilir
Fotoğraf: MA

İlayda KAYA

Maraş merkezli depremlerin üzerinden 58 gün geçmesine karşın kaldırılan enkazlardan cesetler çıkmaya devam ediyor. Hatay'ın Defne ilçesine bağlı Armutlu Mahallesi'nde Şefik adlı bir erkeğin ve yan apartmanından ise, Zelif Karataş isimli bir kadının cesedi bulundu. Gazi Mahallesi Çiçek Sokak’ta süren enkaz kaldırma çalışmalarında ise, eski bir binadan 6 cenaze çıkarıldı. Cenazelerin Suriyelilere ait olduğu öğrenildi.

Bazı binalarda ise enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Kahramanmaraş Valiliği, Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçelerinde aciliyeti bulunan bina yıkımlarının ve enkaz kaldırma çalışmalarının 10 mahallede süreceğini duyurdu. Adli Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Ahmet Hilal, enkaz kaldırma çalışmalarına ilişkin kimliğin belirlenmesinde bir süre kaybı yaşandığını söyledi.

BirGün’e konuşan Ahmet Hilal, kimlik tespitlerinin aşamalarla yapılabileceğini anlatarak şu ifadeleri kullandı: “İlk aşamada tanıyan birisinin, parmak izi, vücudundaki bulgulara bakılır. Ama 58 gün geçtiği için bunların hepsi kayboluyor. Kalan tek yöntem kaldı bu da DNA analizi yapabilmek. DNA analizi kemik dokusundan ya da diş dokusundan alınan örneklerle çalışılıyor. Kemik ve diş dokusu 58 gün geçmesine rağmen kalır. Buradan DNA tespiti yapılabilir. Ama yumuşak doku örneği alınamaz. Artık bu dokular bozulmuştur. Bu çalışmalar mümkün değildir.”

YAPILACAKLAR ÇOK SINIRLI

Enkazları kaldırırken dikkatli olunması yönünde çağrı yapan Ahmet Hilal, “Hâlâ girilmeyen enkazlar var. Oralarda da cenaze olma ihtimali var. Hafriyat kaldırma çalışması yaparken de dikkat edilmesi gerekiyor. Cenazeler çıkarıldıktan sonra DNA örnekleri alınarak çalışmalar yapılabilir vaziyette olmalı. Süre kaybı yaşandı. Baştan doğru bir çalışma yürütülseydi bu zamana kadar cenaze kalmazdı” dedi. Öte yandan Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Kılıçarslan da, depremlerde yaşamını yitirenler için yıllar sonra da dişten kimliklendirme yapılabileceğini söyledi.

***

34 ÇOCUK KİMLİKSİZ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı deprem bölgesindeki çocuklara yönelik güncel verilerini paylaştı. Enkaz altından çıkarılmış refakatçisiz 1.915 çocuğun kayıt altında tutulduğu belirtilerek, şu veriler paylaşıldı:

•Tedavisi takip edilen çocuk sayısı: 56

•Kimliği belirlenemeyen çocuk sayısı: 34

•Hastanede vefat eden çocuk sayısı: 6

•Hayatını kaybeden çocuk sayısı: 472