Yunanistan ve G.Kıbrıs’tan Doğu Akdeniz için AB’ye çağrı yapılırken Çavuşoğlu NATO Genel Sekreteri ile görüştü.

Diyalog sinyali

Politika Servisi

Doğu Akdeniz’de petrol ve gaz kaynaklarının çıkartılması üzerinden yaşanan gerginlik devam ederken, Yunanistan ile Güney Kıbrıs Cumhuriyeti, Avrupa Birliği’ne (AB) Türkiye’ye daha sert bir tutum takınması için çağrıda bulundu.

Lefkoşa’ya giden Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ve Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ile görüştü.

Hristodulidis ile görüşmesinin ardından basına konuşan Dendias, Türkiye’nin dozunu artırdığını iddia ettiği “saldırganlık” ile AB’yi hedef aldığını, o nedenle buna karşı gelebilmek için AB’nin de tepkisinin dozunun artırması gerektiğini kaydetti.

AB'DEN YAPTIRIM LİSTESİ BEKLENTİSİ

Dendias, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinin “kendi seçimlerinin çözümsüz doğasına ihanet eden bir tırmanma ve kabul edilemez bir askerileşme” olduğunu belirtti.

Dendias, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in bu ay içerisinde AB’nin 27 üyesinin dışişleri bakanlarına Türkiye’ye yönelik bir dizi muhtemel yaptırımlar listesi göndereceğini ifade etti. Konunun, AB’nin Akdeniz’e kıyısı olan yedi ülkenin eylül ayındaki toplantısında ve 24-25 Eylül tarihlerinde yapılması planlanan AB liderler zirvesinde ele alınması bekleniyor.

“ÖDÜL VE CEZA” MODELİ

Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Hristodulidis ise AB üye devletlerinin, Türkiye ile AB arasındaki ilişkinin geleceğinin Doğu Akdeniz’de yaşananlara bağlı olduğu düşündüğünü söyledi.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin AB-Türkiye ilişkilerinde “ödül ve ceza” modelini desteklediğini belirten Hristodulidis, iki taraf arasındaki işbirliğinin, AB’nin temel değerlerinin ihlal edilmesi halinde “sağlam bir tepki” ile dengelenmesi gerektiğini aktardı.

Her iki ülkenin dışişleri bakanları Doğu Akdeniz’deki gerginliğin azaltılması için Türkiye ile diyaloğa açık olduklarını belirtti. Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, “Her zaman diyalogdan yanayız ancak diyalog uluslararası hukuk, denizler hukuku ve iyi komşuluk ilişkileri ile uyumlu olmazsa gerçekleşemez” dedi.

ÇAVUŞOĞLU STOLTENBERG İLE AKDENİZ'İ GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştü. Görüşmede Doğu Akdeniz konusu ele alındı.