Yıla 6 milyar 482 milyon liralık bütçeyle başlayan ve bu tutarla 12 bakanlığı geride bırakan Diyanet İşleri Başkanlığı, 1 milyar liralık ek ödenek istemeye hazırlanıyor

Diyanet’e 6.5 milyar da yetmedi

NURCAN GÖKDEMİR nurcangokdemir@birgun.net

Bütçe büyüklüğü ile çok sayıda kamu kurumunu geride bırakan buna karşın her yıl ödeneklerinin yetersizliğinden yakınan Diyanet İşleri Başkanlığı’na 6.5 milyar liralık bütçesi yine yetmedi. Diyanet 1 milyar liralık ek ödenek istemeye hazırlanıyor.

Başkan Mehmet Görmez’in 500 milyonluk makam otosu, lüks lojman harcamaları ile tartışma konusu olduğu 2015’te 700 milyonluk ek ödenek talebinde bulunan Diyanet bu yıl bütçesinin artmasına karşın ek ödenek ihtiyacını da arttırdı.

Diyanet, 2016 yılı bütçesinden 6 milyar 482 milyon 979 bin lira ile Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Bilim ve Sanayi, İçişleri, Kültür ve Turizm, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Gençlik ve Spor ile Dışişleri Bakanlıklarının da aralarında bulunduğu 12 bakanlıktan daha fazla bütçe ödeneği aldı. Milli İstihbarat Teşkilatı da 1 milyar 636 bin 803 liralık bütçesi ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nın gerisinde kaldı.

Bütçe oyunu
Ödeneklerini küçük göstermek için birçok kurumun başvurduğu bütçe oyununa Diyanet de başvurdu. Tartışma konusu olmaması için bütçe ödeneklerini düşük gösterme hatta başlangıç ödeneğinden başka kurumlara aktarma yapma alışkanlığı Diyanet’te de görüldü. Yıla 6 milyar 482 milyon 979 bin liralık ödenekle başlayan sonra bunu başka kurumlara aktarma yaparak 5 milyar 52 milyon 859 bin liraya düşüren Diyanet, yılın yarısında 7 milyar 564 milyon 451 bin 262 liralık bütçeye ihtiyaç duyduğunu açıkladı.


Bu rakamla 6 milyar liralık 2015 harcamalarının da 1.5 milyar lira üstüne çıkıldı.

2016 yılı Mali Durum ve Beklentiler Raporu’nda, ek ödenek ihtiyacının tüketime yönelik mal ve malzeme alımları, yolluklar, görev giderleri, hizmet alımları, menkul mal, gayrimaddi hak alım, bakım ve onarım giderleri için gerekli olduğu ifade edildi.

Rapora göre, ek ödenek isteyen Diyanet yılın ikinci yarısında şu çalışmaları yürütmeyi planlıyor:

» Boşanma ve nafakayla ilgili güncel sorunlar çalıştayı düzenlenecek.

» Dini soruları yanıtlayan siteler hakkındaki çalışmalar sürdürülecek.

» Yeni ortaya çıkan soru ve sorunlar için standart dini cevaplar oluşturulacak.

» İslam ülkelerindeki kurum ve kuruluşların fetva sistemleri hakkında araştırmalar yapılacak.

» Fetva videoları hazırlanacak.

» İslam ülkeleri ve Müslüman toplulukların dini organizasyonları ile bilgi ve tecrübe paylaşımı.

» Çok dilli internet Portalı hazırlanacak.

» Sosyal medyada etkinliğin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak.

Ayrıca aralarında 1 milyon 200 bin Dinim İslam Temel Dini Bilgiler, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Rusça, Çince Kur’an mealinin de bulunduğu 2 milyon 156 bin 87 yeni kitap basılacak.

Teftiş çalışmaları
15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası Cemaat bağlantısı iddiasıyla binin üzerinde personelin görevden uzaklaştırıldığı kurumda yılın ikinci yarısında teftiş faaliyetleri de sürdürülecek. Bu amaçla yurtiçi ve yurtdışından gelen ihbar ve şikayet dilekçeleri incelenerek gerekli görülenler hakkında soruşturma yapılacak.
23 il müftülüğü ile ilçe müftülükleri ve eğitim merkezi müdürlüklerinin de genel teftişi yapılacak.